Ha Trump elnök lesz, nem segít a NATO-tagoknak támadás esetén

Megjegyzése aggodalomra adhat okot a balti államoknak, amelyek a NATO-ban látják az elsőszámú szövetségesei az orosz hadviseléssel szemben.
Kapcsolódó cikkek

Az Egyesült Államok nem sietne szövetségesei segítségére, ha Donal Trump lenne az elnök, számára ugyanis az amerikai ügyek élveznek prioritást, mondta a Republikánus párt jelöltje.

Trump megjegyzései totálisan ellentétben állnak a NATO kollektív védelmi alapelvével, amit a hidegháború kezdetén fogadta el. Szerinte ugyanis az USA-nak előbb “saját rendetlenségét kell eltakarítania”, mielőtt külföldi partnerein segít.

Nem hiszem, hogy jogunk van tanácsokat adni. Nézzék meg, mi történik az országunkban. Hogyan adhatnánk tanácsokat, amikor emberek rendőrökre lövöldöznek?

– fogalmazott a New York Timesnak adott interjújában a dollármilliárdos üzletember.

Megjegyzése aggodalomra adhat okot a balti államoknak, amelyek a NATO-ban látják az elsőszámú szövetségesei az orosz hadviseléssel szemben.

Trumpot arról kérdezték, elnöksége alatt az Egyesült Államok automatikusan megvédenék-e az érintett országokat az orosz támadástól.

Ha teljesítik kötelességeiket felénk, a válaszom igen.

A Fehér Ház csütörtöki közleményében arról írt, az Egyesült Államok szilárdan kitart a NATO-tagállamok közös védelmi alapelve, a kölcsönös védelem mellett.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője közvetlenül nem reagált Trump nyilatkozatára, viszont leszögezte: a potenciális ellenfelek ne számoljanak azzal, hogy Washington nem védi meg NATO-szövetségeseit.

Az Egyesült Államok szilárdan elkötelezett fogadalma megtartása mellett. Barack Obama amerikai elnök alig két hete a varsói NATO-csúcson újította meg ezt a fogadalmat

– tette hozzá.

(MTI, Independent)