Már teljesen hivatalos: Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelöltje

A párt elnökjelölő konvenciójának második napján formálisan is a milliárdos üzletembert nevezték ki a republikánusok elnökjelöltjének.

A Republikánus Párt hivatalosan is Donald J. Trump milliárdos üzletembert választotta elnökjelöltjének a párt elnökjelölő gyűlésének második napján, az ohiói Clevelandben. Az ingatlanmágnáns győzelmét Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke jelentette be, miután az államokból érkezett delegáltak leadták szavazataikat.

A hivatalos végeredmény szerint Trumpra 1725 delegált adta le a szavazatát. Ted Cruz texasi szenátor 475, Marco Rubio floridai szenátor 114, John Kasich ohiói kormányzó 120, Ben Carson idegsebész 7, Jeb Bush volt floridai kormányzó 3 míg Ran Paul kentucky-i szenátor 2 delegált voksát nyerte el. A delegáltak szavazása már csak formalitás volt, hiszen kezüket megkötötték az előválasztások eredményei. (Egyébként 1976 óta nem kaptak az elnökjelöltek ellenfelei olyan sok szavazatot, mint most Trump riválisai – ami jól mutatja, milyen sok konzervatív ellenzi jelöltségét)

Trump győzelméhez 1237 delegált szavazatára volt szükség. A mágikus számot New York állam delegáltjainak szavazásával érte el az üzletember. Ez nem volt véletlen. Az egyes államokat ábécé-sorrendben szólították fel szavazásra, de több állam is elhalasztotta a voksolást, hogy a New York-i milliárdos győzelmét a New York-i delegáltak, egészen pontosan Trump fia, Donald Trump Jr jelenthesse be.

Szürreális

Trump lánya, Ivanka közvetlenül a New York-i delegáció szavazatainak leadása után a CNN-nek nyilatkozva kijelentette: “Ez hihetetlen, szürreális. Nagyon büszke vagyok az apámra”. Donald Trump Jr pedig a könnyeivel küszködve közölte: “Életem egyik legszürreálisabb pillanata volt”, amikor ő jelenthette be, hogy apja megszerezte a győzelemhez szükséges szavazatokat. Érdekes módon Hillary Clinton demokrata elnökjelölt is a “szürreális” jelzőt használta a republikánus konvenció jellemzésére, egy keddi kampányrendezvényén – igaz egészen más hangsúllyal használva.

Donald Trump először a Twitter-oldalán reagált, közölve, hogy “hatalmas megtiszteltetés”, hogy ő lehet a republikánus elnökjelölt, majd videón keresztül jelentkezett be New York-i otthonából, hogy személyesen köszönje meg megválasztását.

Donald Trump bejelentkezése a republikánus konvencióra, New Yorkból (Fotó:Europress)

Sima szavazás

A republikánus vezetés legnagyobb örömére az állami delegációk szavazása szinte teljesen problémamentesen zajlott a konvenciónak otthont adó Quicken Loans Arenában, és nem zavarta meg Trump-ellenes republikánusok akciója. Ez különösen fontos volt azután, hogy a hétfőn kezdődött gyűlés első napja kifejezetten rosszul sült el.

A konvenció kaotikus, üvöltözésekkel tarkított jelenetekkel indult, ahogy a pártvezetés eltiporta a Trump-ellenes erők végső, kétségbeesett próbálkozását a milliárdos üzletmeber megválasztásának megakadályozására. Majd a végén mindenki csak azzal volt elfoglalva, hogy Trump felesége Michelle Obama nyolc évvel korábbi beszédét plagizálta. A hétfői nap ráadásul szánalmasan szervezetlennek tűnt, ahogy az este végére időzített szónokok túl későn tudtak csak a színpadra állni, és a szinte teljesen üres teremnek mondták el beszédeiket.

A kedd esti eseményen már csak kis mozzanatok jelezték, hogy a párt nem áll ki egységesen elnökjelöltje mögé. Az alaszkai delegáltak okoztak kisebb fennakadást, amikor tiltakozva követelték, hogy a hivatalos jegyzőkönyvbe kerüljenek be a Ted Cruzra és Marco Rubióra leadott szavazataik is. Picit dühösek voltak, ahogy azt az egyik alaszkai delegált nyilatkozatából látni lehet:

A közösségi oldalakon pedig minden bizonnyal a legtöbbet megosztott videó lesz a dél-dakotai delegált, aki elég egyértelműen jelezte, mit gondol pártja döntéséről, hogy Trumpot választották elnökjelöltnek: