Görögországban kértek menedéket egy török katonai helikopter utasai

A Reuters szerint szombaton délelőtt a hadsereg kormányellenes csoportja túszul ejtette a hadiflotta parancsnokát, és elfoglalt egy hadihajót.

A görög Ekathimerini híroldal arról számolt be, hogy Észak-Görögországban leszállt egy török katonai helikopter, és a rajta utazó nyolc ember politikai menedékjogot kért. Az eddigi értesülések szerint a török hadsereg azon szárnyához tartoznak, amely megpróbálta megdönteni Recep Tayyip Erdogan hatalmát az elmúlt éjszaka.

A híradás szerint a nyolc embert őrizetbe vették, az országba való illegális belépés miatt. A török külügyminiszter Twitter-üzenetben kérte Görögországtól, hogy toloncolják őket vissza Törökországba.

A Reuters arról adott hírt, hogy egy kormányellenes csoport elfoglalt egy hadihajót, és túszul ejtette a török hadiflotta parancsnokát a Golcuk haditengerészeti bázison.

Az AP hírügynökség eközben azt írta, hogy Grúzia lezárta Törökországgal közös 252 kilométeres határszakaszát, attól tartva, hogy a törökországi helyzet miatt fenyegetés érheti területét.

Eközben a török hatóságok riasztást adtak ki amiatt, hogy Fethullah Gülen mozgalmának tagjai, köztük újságírók megpróbálhatják elhagyni az országot a sikertelen puccskísérlet után. Az Anadolu hírügynökség beszámolója szerint a török hatóságok azt állítják, hogy megtalálták az erre vonatkozó terveket, ahogy azt a listát is, amely azt tartalmazza, hogy mely katonai vezetők milyen pozícióba kerültek volna, ha sikeres a puccs.

Fethullah Gülen, az amerikai száműzetésben élő befolyásos hitszónok Erdogan elnök egyik legfontosabb szövetségese volt, de a török államfő szembefordult vele, mert azt feltételezte róla, hogy meg akarja buktatni. Azóta Gülen Erdogan első számú ellensége, akinek mozgalmát gyakran „háttérhatalomként” emlegeti az elnök. (Ekathimerini, The Guardian)