A lengyel és a magyar megint két jó barát, szerintük sem csak egyfajta demokrácia létezik

Nem csak egy demokráciamodell létezik, jelentette ki Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter.

Nem csak egy demokráciamodell létezik, jelentette ki Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter abban az interjúban, amelyet szerdán közölt a Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap.

“Nincs egyetlen demokráciamodell. Minden országnak megvannak a maga politikai hagyományai, és joga van a saját egyedi megoldásaira. Egy ország berendezkedésének elsősorban a lakosság akaratával kell összhangban lennie” – mutatott rá a lengyel diplomácia vezetője arra a kérdésre válaszolva, hogy Magyarországhoz hasonlóan Lengyelországban is véget ért-e a liberális demokrácia korszaka.

Witold Waszczykowski kijelentette, hogy a liberális demokráciának is többféle modellje van. “A jogi berendezkedés lehet liberális-demokratikus, míg az értékrendszer, amelyhez az ország tartja magát, lehet inkább konzervatív. Ez azonban nem függhet az ideológiától, a divattól vagy a nemzetközi nyomástól” – fejtette ki a lengyel politikus.

Arra a felvetésre, hogy bár Csehország és Lengyelország stratégiai partnerek, nincs-e Varsóhoz mégis közelebb “Orbán Budapestje”, mint Prága, Witold Waszczykowski kitérő választ adott. Leszögezte, hogy Lengyelország és Csehország valóban stratégiai partnerséget kötöttek, politikai és gazdasági kapcsolataik intenzívek, de “együttműködünk a visegrádi négyesben is, amely mint szélesebb regionális szövetség, kormányunk (lengyel) számára prioritás”.

A V4-eknek a migrációs válságról kialakított közös álláspontjának lényege az – válaszolta egy másik kérdésre a lengyel miniszter -, hogy a V4-ek az “EU-ra nehezedő migrációs nyomás csökkentésére, nem pedig a migránsokat elosztó mechanizmusokra helyezik a hangsúlyt”. A diplomata szerint, amíg a válságot kiváltó okokat nem orvosolják azok születésének helyszínén – például Szíriában, Irakban vagy Líbiában -, addig a válságot mérséklő intézkedésekre kell helyezni a hangsúlyt. Szerinte ez elsősorban a külső schengeni határok védelmét és az érintett országokkal való együttműködést jelenti.

(MTI)