Új választásokat szülhet az ír marakodás

A Fine Gael és a Fianna Fáil nem hajlandóak nagykoalícióra lépni, egy kisebbségi kormány pedig nem sok jót jelentene. Gyanús, hogy az írek megint szavazni mehetnek publátogatás helyett.
Kapcsolódó cikkek

Elutasította csütörtökön Enda Kenny ír miniszterelnök pártja, a Fine Gael koalíciós partnerségre vonatkozó ajánlatát a Fianna Fáil, Írország második legnagyobb politikai pártja, mindössze 24 órával az ír belpolitikában példa nélkülinek számító javaslat után. Az ajánlat elutasításáról a Fianna Fáil egyik képviselője számolt be.

A február 26-án lezajlott parlamenti választásokon a jobbközép Fine Gael a szavazatok 25,5 százalékát szerezte meg, miközben az “ősi ellenfelének” számító Fianna Fáilt mindössze 1,1 százalékkal kevesebb választó támogatta.

Az elemzők rögtön a voksolás után kifejtették, hogy nehézkes kormányalakításra lehet számítani. Sokak szerint a Fine Gael és a Fianna Fáil koalícióra lépése lett volna az egyetlen járható út, bár ez ingatag koalíciót eredményezhetett volna. Eoin O’Malley, a Dublin City University egyik politikaprofesszora korábban úgy vélte, kevésbé valószínű, hogy koalíciót köt a két párt – amik a közel egy évszázaddal ezelőtti ír polgárháborúban szemben álló felek eszmei örökösei -, sokkal elképzelhetőbb, hogy újabb választásokat írnak ki.

Robert Troy, a Fianna Fáil egyik képviselője úgy vélte, “ezen a ponton a függetlenek kezében a döntés”. “Ha a miniszterelnök pártjának sikerül meggyőznie a függetleneket és velük koalícióra lépni, akkor egy kisebbségi, Fine Gael vezette kormánnyal való együttműködés lehetőségét kell megvizsgálnunk” – tette hozzá.

Leo Varadkar egészségügyi miniszter “mélységes aggodalmát” fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy esetleg kisebbségi kormány alakulhat, aminek működőképessége a Fianna Fáiltól függene. Szerinte nem zárható ki az újabb választások kiírása, mivel megvan annak a határa, meddig lehet az országot kabinet nélkül kormányozni. (MTI)