Külföldiek magyarázzák a briteknek, hogy a külföldiek elveszik tőlük a munkát

Gőzerővel kampányol az EU elhagyásáért az UKIP. Legnagyobb gondjuk a munkaerő szabad áramlása, de külföldieket azért ők is alkalmaznak.

Nagy-Britanniában már több mint egy évtizede, gyakorlatilag 2004-es EU bővítéssel egy időben, amikor Magyarország mellett Ciprus, Csehország, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Málta, Szlovákia és Szlovénia csatlakozásakor elkezdődött, majd 2007-ben Bulgária és Románia csatlakozása óta egyre csak erősödik a bevándorlásellenes retorika.

A szlogent ma már Magyarországon is jól ismerjük: „jönnek az idegenek, és elveszik a munkát”. Terjesztésében az EU-szkepticizmust zászlajára tűző Brit Függetlenségi Párt (UKIP) jár az élen, amelyik bár 1993 szeptemberében alakult, 2004. óta vesz részt egyre nagyobb súllyal a brit közéletben. Nem kis részben nekik köszönhető, hogy június 23-án népszavazást tartanak a szigetország uniós tagságáról.

Az UKIP a szavazás előtti kampányban igyekszik meggyőzni a főleg alacsony képzettségű, nehezen boldoguló briteket, hogy minden problémájuk forrása a szabad munkavállalási joggal rendelkező, kelet-európaiak beáramlása.

Egy kampány azonban rengeteg, kemény, de mégiscsak rövid időre szóló munka: nehéz rá elegendő munkavállalót találni. Így az történt, hogy az UKIP több kelet-európait is alkalmaz a leave.eu című weblapjánál, és a telefonközpontjában is. Vagyis: külföldiek magyarázzák el pénzért a briteknek, hogyan veszik el tőlük a munkát a külföldiek.

„Nincs semmi bajom a franciákkal, a németekkel vagy a spanyolokkal. Csak sokkal jobban szeretek a saját rokonságom környezetében lenni” – nyilatkozta Arron Banks, az UKIP kampányának vezére.

Neil Kinnock, volt munkáspárti vezető viszont úgy véli, hogy amit a függetlenségi párt csinál, az „a képmutatás magasiskolája.”

„Banks-nek szégyellnie kellene magát, és elismerni, hogy az alkalmazottai, és a többi keményen dolgozó külföldi nem érdemli meg azt a negativitást, amit a kiválás mellett kampányolók zúdítanak rájuk” – tette hozzá.

Az UKIP kampányában dolgozó egyik külföldi, a 36 éves, szlovák Rudolph Svat tavaly szeptemberben érkezett Nagy Britanniába, és ez az első, ottani munkája. Már tapasztalatot is külföldön, egy prágai telefonközpontban gyűjtött. Amikor Banks megtudta, hogy a feladatait egyébként kiválóan ellátó alkalmazottja szlovák, viccelődni kezdett vele: „ne aggódj, megtartunk június 23. után is!”

A kilépéspárti politikus aztán azt mondta, nem magával a bevándorlással van baja, hanem a kontrollálatlan bevándorlással.

„Nem lehet korlátlan, nem értek egyet azzal, hogy munkaerőt kell importálnunk ahhoz, hogy működtessük a gazdaságot”- mondta.

Azt azonban Banks is elismeri, hogy azokat nem lehet diszkriminálni, akik jelenleg legálisan tartózkodnak az országban.

A szlovák kampánymunkás pedig nem csak a pénzért dolgozik az UKIP-nek: mára maga is adaptálta az EU-szkeptikus érveket.

„Határ lesz, és nagyobb ellenőrzés, de ez nem feltétlenül rossz. Magam is látok embereket, akik a saját hazámból jönnek ide, de nem dolgoznak, és úgy gondolják, hogy ez így korrekt. Ennek az országnak jót tenne az EU elhagyása, különösen ha azt nézem, mennyit fizet be az uniós közös kasszába” – mondta Svat.

(Guardian)