Belebukhat a Republikánus Párt, ha megállítják Trumpot

A keddi előválasztásokon aratott győzelmeivel Donald Trump megerősítette azt, ami hetek óta sejteni lehetett: neki van a legnagyobb esélye megszerezni a Republikánus Párt elnökjelölti címét. A milliárdos üzletemberrel szemben már csak két jelölt maradt állva, akiknek csupán  egy lehetősége maradt a győzelemre. Kérdés, hogy a pártvezetés bevállalja-e.

Hogyan akadályozhatják meg, hogy Donald Trump elnökjelölt legyen? Ez az egyetlen nagy kérdés fogalkoztatja a milliárdos üzletember menetelését félelemmel vegyes undorral figyelő konzervatívokat. Marco Rubio floridai szenátor kiesésével – aki azután függesztette fel kampányát, hogy Trump megalázó vereséget mért rá kedden saját államában, Floridában – már csak két jelölt maradt, aki megállíthatja: a pártvezetés bizalmát egyátalán nem élvező Ted Cruz texasi szenátor, valamint a súlytalan ohiói kormányzó, John Kasich, akinek eddig csak saját államát sikerült megnyernie.

Milyen közel van Trump a jelöléshez?

Hogyan lehet megállítani?

Mostanra már csak két lehetőség maradt, és egyik sem olyan, amit igazán szivesen látna a pártvezetés. Az egyik, hogy a pártelittel finoman szólva is fagyos viszonyban lévő Ted Cruz  még a júliusi elnökjelölő gyűlés előtt annyi delegáltat ad hozzá a már meglévő 406-hoz, hogy eléri a mágikus 1237-et. Erre minimális esély van. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne próbálkozna.

Cruz kétséges próbálkozása

Rubio kiesése után a texasi szenátor azonnal elkezdte úgy eladni magát, hogy ő az egyetlen jelölt, aki képes megállítani Trumpot, kihangsúlyozva, hogy csak neki sikerült több előválasztáson nyerni előtte. Most az a célja, hogy megnyerje magának azokat a Trump-ellenes konzervatív szavazókat, akik elsőkörben ugyan nem őt támogatták, de hajlandóak a “kisebb rossz” mellé állni, ha ezzel megakadályozzák Trump jelöltségét. Azokat a mérsékelt választókat, akik korábban Jeb Bushra, vagy Rubióra szavaztak volna.

Ted Cruz a CPAC konzervatív szervezet gyűlésén mond beszédet

A választók mellett Cruz igyekszik a pártvezetést is maga mellé állítani, valamint azokat a mélyzsebű pénzembereket, akik korábban Bush vagy Rubio kampányát segítették. Az elmúlt napokban több olyan politikus felé is nyitott, akikkel szenátusi ideje alatt ellenséges viszonyba került, hogy segítségükkel könnyebb útja legyen a győzelem felé. Köztük volt többek között Jeb Bush is, aki családja kapcsolatait felhasználva komoly összegű támogatásokhoz segítheti a Cruz-kampányt.

Egy nagy gond van csak. Ez a stratégia akkor működhetne igazán – és még akkor is kemény küzdelem lenne – ha Cruz egyedüli alternatívaként állna Trump mellett. Azonban ott van Kasich, aki ohiói győzelme után már kijelentette: esze ágában sincs kiszállni a versenyből. Mivel a trump-ellenes szavazatok így kettejük közt oszlanak meg, Cruznak vajmi kevés esélye lesz megszerezni a hőn áhított 1237 delegáltat. Nem marad más: Trumpot az elnökjelölő gyűlésen kénytelenek megfosztani a jelöltségtől, ami egyben Kasich egyetlen lehetősége lesz a végső győzelemre.

A káoszmegoldás, amitől mindenki fél

Kasich hiába nyerte meg az ohiói előválasztást, és az érte járó 66 delegáltat, matematikai lehetetlenség számára, hogy a még hátralévő előválasztásokon megszerezze a mágikus 1237 delegáltat. Hogy akkor miért van még mindig versenyben? A ohiói kormányzó abban bízik, hogy sikerül megakadályoznia, hogy Trump is elérje az 1237-et. Ezzel több mint fél évszázad után most először az elnökjelölő gyűlésen dőlhet el, ki lesz a Republikánus Párt elnökjelöltje.

John Kasich ohiói kormányzó

A konvención már a pártvezetés könnyedén meg tudja majd akadályozni – akár az utolsó pillanatban végrehajtott szabálymódosításokkal is – Trump győzelmét. Ez azonban olyan veszélyeket rejt magában, amit a pártelit nem biztos, hogy be mer vállalni:

Tudja ezt Donald Trump is. Korábban még csak azzal fenyegette a Republikánus Párt vezetését, hogy független jelöltként fog indulni az elnökválasztáson, ha nem bánnak vele tisztességesen. Szerda reggel, miután egyre többen és többen vetették fel annak lehetőségét, hogy a konvención állítják meg menetelését, a CNN-nek adott interjújában kijelentette: “Azt hiszem zavargások törnének ki”, ha a pártvezetés közbelépne, és mást választanának elnökjelöltnek.

És tekintve, hogy milyen erőszakos jelenetek történtek a közelmúltban Trump kampánygyűlésein, ez egyátalán nem csak üres fenyegetés.