Davod és Mumin Bicskén ragadtak az áhított Nyugat helyett

Zsúfolt menekülttáborok, egyre több illegális határátlépés, hazudó embercsempészek és lezáruló balkáni útvonal. Az Al Jazeera szomorú helyzetet lelt Európa közepén.
Kapcsolódó cikkek

A bicskei befogadóállomáson járt a közel-keleti Al Jazeera riportere, és szomorú hangú riportban számolt be az ott tapasztaltakról. Elmesélik, hogy Magyarországon három táborba kerülnek a határt átlépő menekültek, az egyik ilyen Bicske.

Beszéltek a 31 éves iráni Davoddal, aki mindössze a múlt héten érkezett a Magyarország nevű erődbe. Tizennégy másik férfivel osztja meg a szobáját, szerinte “a körülmények nagyon rosszak odabent”. Az emberi jogi csoportok is állítják, a napi 100-200 határnál elfogott migráns miatt nagyon zsúfoltak a létesítmények.

Agyonzsúfolt táborok

A magyar rendőrség szerint március 1. óta ezer embert vettek őrizetbe, mert átjöttek a gyodán. Február közepe óta megháromszorozódott a hazai táborokban lévők száma – idézik Kováts Andrást, a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület igazgatóját. Kováts azt fájlalja, hogy Magyarország vissza akarja passzolni az elfogottakat Szerbiába, merthogy biztonságos országnak tartja, de Szerbia nem akar senkit visszavenni.

2015-ben 177 135 menedékkérőből mindössze 146-an kaptak menekültstátuszt Magyarországon. Sokan persze egyből továbbálltak Nyugat-Európába. 362 olyan bevándorló is volt, akik nem kaptak menekültstátuszt, de letelepedhettek, de semmilyen állami ellátást nem kapnak.

Mumin története

Idézik Mumin, a szomáli menekült történetét, akit társaival szakadó esőben vitt a szerb embercsempész a határhoz, átvágta nekik a kerítést, majd átvágta őket is azzal, hogy ez már Németország lesz. Egyből megjelent egy rendőrautó, és közölték a menekültekkel, hogy ez bizony Magyarország.

Muminnak azt mondták, Szerbiába fogják toloncolni, végül Bicskére került. Ő azért menekült el, mert az al-Kaida haverjai, az al-Shabab terrorszervezet fegyveresei kilőtték a fél veséjét, két testvérét is megölték, így menekülnie kellett. Így panaszkodott:

Egy fiatal srác vagyok, jövőt akarok magamnak.

A riport leírja, hogyan zárták le a balkáni államok a határaikat, hogyan hirdetett a magyar kormány országos válsághelyzetet, majd Kovátsra hivatkozva azt írják, erőszakba is fordulhat a helyzet a határon, ha megindul a görög-macedón határon felgyűlt tömeg.