Vádat emeltek a volt brazil államfő ellen

Pénzmosás és vagyon eltitkolása miatt vádat emelt Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil államfő ellen.

Pénzmosás és vagyon eltitkolása miatt vádat emelt Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil államfő ellen szerdán a Sao Pauló-i ügyészség, közölte helyi idő szerint szerdán a Globo televízió.

Ugyanebben az ügyben vádat emeltek a volt elnök felesége, Marisa Letícia és idősebbik fiúk, Fabio Luiz ellen is.

Az ügyészség nem hozta nyilvánosságra, hogy mivel vádolják őket, de a nyomozószervekre hivatkozó híradások szerint a Lula-család eltitkolt tengerparti luxusingatlanja miatt állítják őket bíróság elé. A vád szerint a Lula-család egy pénzmosási ügylet révén jutott hozzá a Sao Pauló-i szövetségi állam Guaruja üdülővárosában lévő ingatlanhoz. Ezt a gyanút táplálja az is, hogy a volt államfő a ház megvásárlásakor eltitkolta kilétét. A házat Petrobras-botrányban érintett OAS vállalat építette. Lula tagadja, hogy Guarujában luxusházat birtokol.

Lulát a múlt pénteken előállította és négy órán át hallgatta ki a rendőrség. Dilma Rousseff jelenlegi államfő elítélte a kényszerintézkedést, de hozzátette, hogy a vizsgálatot le kell folytatni, és a bűnösöket meg kell büntetni, kormánya pedig garantálja a nyomozóhatóságok függetlenségét.

Luiz Inácio Lula da Silva egykori brazil államfő elleni vádemelés és előállítása a Petrobras állami olajcéggel kapcsolatos korrupciós vizsgálatok egyik fő fejleménye. Lula 2003 és 2010 között volt elnök, amikor a dél-amerikai állam ügyészsége szerint az állítólagos vesztegetési esetek többsége történt az állami olajvállalatnál.

A korrupciós botrányok középpontjában a Petrobras és több tucat politikus áll, legnagyobbrészt a kormányzó Brazil Munkáspárt (PTB) tagjai, hivatalban lévő és volt honatyák, illetve más politikusok. Az ügyészség szerint dollármilliárdokat sikkasztottak el a legnagyobb brazil vállalaton keresztül, kenőpénzzel szerzett megrendelésekkel és más módszerekkel. A korrupciós hálózat felgöngyölítése hónapok óta folyik.

A brazil rendőrség szerint bizonyíték van arra, hogy bűncselekményekkel segítették finanszírozni a PTB kampányait és kiadásait. Lula a vesztegetési ügyletekből hasznot húzott, a Petrobras révén pénzhez és luxusingatlanokhoz jutott. Lula utódja, Rousseff szintén a PTB-hez tartozik.

A brazil média szerdai híradásai szerint a PTB tagjai nyomást gyakorolnak Rousseffre, hogy miniszteri posztot ajánljon fel kormányában a pártalapító Lulának, megakadályozandó a letartóztatását. Ricardo Berzoini törvényhozási ügyekért felelős tárcavezető azt mondta, hogy Lula csatlakozhat a kabinethez, ha akar, “a labda az ő térfelén van”. Amennyiben Lulát miniszterré nevezik ki, akkor csak a legfelsőbb bíróság ítélkezhetne felette, a Petrobras-ügyben eljáró szövetségi bíró számára elérhetetlen lenne.

Kiemelt kép: Europress Fotóügynökség

(BBC)