Finn-orosz megállapodást okoztak a menekültek

Százak érkeztek csak januárban az orosz-finn határra, egy új megállapodással ennek venné elejét Helsinki.
Kapcsolódó cikkek

Oroszország és Finnország megállapodott abban, hogy szorosabbra fűzik menekültügyi együttműködésüket közös határukon, amin keresztül egyre több migráns lép az EU területére – jelentette be szerdán Petteri Orpo finn belügyminiszter.

Az 1340 kilométer hosszú határ a schengeni övezet egyik határa is, de a miniszter szerint a menekültek ügyeit kétoldalú alapon intézni majd a két ország. Arról nem szólt, hogy a szorosabb együttműködés milyen intézkedéseket jelent. Orpo azután adta ki a közleményt, hogy találkozott orosz partnerével, Vlagyimir Kolokolcevvel.

A finn kormány a múlt héten bírálta Moszkvát amiatt, hogy egyre több menedékkérőt enged eljutni a finn határra. Helsinki szerint a menekültválságra közös uniós megoldást kell találni. A finn határőrség szerint csak januárban 400 menedékkérő érkezett Oroszországból a határra, míg tavaly egész évben 700. Juha Sipilä finn és Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök pénteken megvitatja a migránsügy kérdéseit.

Az orosz külügy közölte, Oroszország megértéssel viszonyul a migrációs válsággal kapcsolatos finn aggodalmakhoz, és kész az összes fennálló kérdést építő módon, a kölcsönös tisztelet alapján megvitatni. Az orosz hatóságoknak nem áll érdekében a migrációs hullám növekedése, aminek megelőzéséért az orosz jogszabályoknak megfelelően lépéseket is tesz.

Megjegyezték, szem előtt kell tartani, hogy az orosz jogszabályok és Oroszország nemzetközi kötelezettségei alapján nem tiltott a kiutazás az ország területéről azoknak, akiknek nincsen schengeni vízumuk.