Százezrek hajbókoltak a csecsen békemeneten

A rendőrség szerint egymillióan tüntettek Ramzan Kadirov csecsen elnök mellett. A bökkenő csak az, hogy Csecsenföldön 1,37 millióan laknak.
Kapcsolódó cikkek

Tömegtüntetést szerveztek Ramzan Kadirov csecsen elnök támogatására a hatóságok pénteken az Oroszországhoz tartozó Csecsenföld fővárosában, Groznijban. A Reuters kiszivárgott dokumentumok alapján úgy tudja, hogy a közszférában dolgozóknak a hatóságok kötelezővé tették a tüntetésen való részvételt. A rendezvény idejére munkások és diákok is szabadságot kaptak.

A francia hírügynökség fotóriportere szerint közel 100 ezer ember vett részt a demonstráción. A csecsen belügyminisztérium 800 ezer résztvevőről beszélt, míg a rendőrség és a helyi sajtó szerint több mint egymillió ember volt jelen a tömegtüntetésen az 1,37 millió lakosú Csecsenföldön.

Ramzan! Ramzan!

A tüntetők orosz és csecsen zászlókat lengettek, és olyan transzparenseket tartottak, amiken az volt olvasható: “Oroszország mellett vagyunk!”, “Az egységben van az erőnk!” és “Ramzan Kadirov mellett állunk!” – jelentette a RIA Novosztyi hozzáfűzve, hogy a tüntetők azt skandálták: “Ramzan! Ramzan!”.

A felvonulók méltatták a csecsen vezető érdemeit, aki szerintük rendet teremtett a túlnyomórészt muszlimok által lakott térségben két függetlenségi háborút követően – olvasható az amerikai hírügynökség kommentárjában. Két tüntető a brit hírügynökségnek arról számolt be, hogy kényszerítették őket a résztvételre.

Újságírók, a sakálok bandája

Kedden a Moszkva támogatását élvező csecsen elnök újabb fenyegetéseket fogalmazott meg az orosz ellenzékkel szemben. Vlagyimir Putyin orosz elnök bírálóit “sakálok bandájának” nevezte, akik arról álmodoznak, hogy “szétrombolják az orosz államot”. Korábban Kadirov kikelt az orosz ellenzéki szervezetek és sajtó ellen is. Bejelentette, hogy a “nép ellenségeit” pszichiátriai kezelésre utaltatná be. A csecsen elnök név szerint több lapot is felsorolt.

Kadirov több bírálója is gyilkosság áldozata lett az utóbbi tíz évben, köztük Anna Politkovszkaja tényfeltáró újságíró 2006 októberében. A tavaly februárban meggyilkolt Borisz Nyemcov orosz ellenzéki vezető halálához is köze lehetett. Ahogy a Svoboda.org írja, Nyemcov harcostársai szerint a hatóságok nyomozása arról igyekszik elterelni a figyelmet, hogy a merényletre szóló megrendelés valójában Kadirov környezetéből érkezett.