Putyin vérdíjat tűzött ki egy oligarcha fejére

Mihail Hodorkovszkij évek óta szúrja Putyin elnök szemét, két éve mégis megkegyelmezett neki. Most egy bírósági ítélet nyomán mindenképp a vádlottak padjára akarják ültetni.
Kapcsolódó cikkek

Egy orosz bíróság nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Mihail Hodorkovszkij számüzetésben lévő orosz oligarcha ellen – írja a BBC. Oroszország egykor leggazdagabb embere 2013-ban szabadult tíz év után a börtönből elnöki kegyelemmel. Most azért akarják elkapni, mert a vád szerint több munkatársát arra utasította, hogy öljenek meg egy szibériai polgármestert.

Vlagyimir Petuhovot 1998. június 26-án gyilkolták meg, miután Nyeftyjuganszk vezetőjeként követelte, hogy a Jukosz olajcég is adózzon becsületesen. Egy másik áldozat, Jevgenyij Ribin is a halállistára került, mert tevékenysége sértette Hodorkovszkij Jukoszának érdekeit. Ribint azonban nem tudták elintézni, két támadást is túlélt.

Házkutatás és banditizmus

Öt embert már bíróság elé állítottak a támadások miatt. A Hodorkovszkij elleni elfogatóparancsnak valószínűleg csak akkor lenne hatása és értelme, ha a volt üzletember visszatérne Oroszországba. Közben kedden fegyveres rendőrök rohanták le a Hodorkovszkij által pénzelt Nyílt Oroszország nevű demokráciapárti mozgalom székhelyét Moszkvában. Adóelkerülés gyanúja miatt tartottak itt és hét aktivistánál is házkutatást.

Hodorkovszkij ideje nagy részét Londonban tölti, a vádakat koholmánynak tartja és változatlanul bírálja Vlagyimir Putyint. Szerinte a hatóságok megőrültek és banditaként viselkednek. Tavaly egy nemzetközi bíróság már úgy döntött, jogtalanul vitték csődbe a Jukoszt és ültették börtönbe Hodorkovszkijt. Az ítélet értelmében az orosz államnak kárpótlást kell fizetni a károsult egykori részvényeseknek.