Az ötödik készültségi szint bevezetését tervezik Belgiumban

Az ötödik készültségi szintet abban esetben lehet majd alkalmazni, ha az esetleges veszélyforrás kitervelőinek személye és tartózkodási helye is ismert.
Kapcsolódó cikkek

Az eddigi legmagasabb, a negyedik terrorfenyegetettségi szint feletti újabb, az  ötödik szint bevezetésének tervével állt elő Koen Geens belga igazságügyi miniszter – írja hét végi számában a La Libere Belgique francia nyelvű belga napilap.

Az újabb szint bevezetését lehetővé tévő törvénymódosítás indítványának első megbeszélései a hét második felében lezajlottak, a törvény módosítása már folyamatban van teljes egyetértésben a belügyminisztériummal – idézi az igazságügyi miniszter szavait a napilap.

Az ötödik készültségi szintet abban esetben lehet majd alkalmazni, ha az esetleges veszélyforrás kitervelőinek személye és tartózkodási helye is ismert. A jelenlegi legmagasabb, négyes fokozatot meghatározása szerint “közvetlen veszély” esetén lehet elrendelni.

A Fenyegetésértékelési Elemző Testület (OCAM) vezetője, André Vandoren szerint időszerű az ötödik szint törvénybe iktatása, mivel a testület létrehozása és a terrorfenyegetettségi szintek 2006-os bevezetése óta nagyon sokat változott a helyzet, a fenyegetések már nem ugyanolyanok, mint régen.