Egyetlen nőt választottak meg Szaúd-Arábiában

Hiába kaptak választójogot, gyakorlatilag kampányolni sem tudtak, mert férfiak előtt nem fejthették ki álláspontjukat.

Egyetlen nőt választottak meg a szaúdi helyhatósági választásokon, ahol az ország történetében először indulhattak és szavazhattak nők. Szalma bint Hizab al-Oteibinek Madrakah községi tanácsába sikerült bejutnia, ezzel ő az első női politikus a muszlim monarchiában. Hét férfit és két nőt győzött le.

Az idén januárban elhunyt Abdallah bin Abdel-Azíz király négy évvel ezelőtt rendelkezett arról, hogy nők is részt vehetnek a választásokon. A vallástudósok ugyan „erkölcsi romlásra” figyelmeztettek, az uralkodó viszont 30 nőt is beválasztott a 150 fős súrába, a kormány fő tanácsadó testületébe.

A választás előtt megfigyelők úgy vélték: hatalmas meglepetés lenne, ha akár egyetlen nőt is megválasztanának. Ezt főleg arra alapozták, hogy a nők gyakorlatilag kampányolni sem tudtak: férfi közönség előtt ugyanis tilos számukra az álláspontjuk kifejtése. (MTI)

Korábban itt írtunk arról, hogy miért látszatintézkedés a nők választójogának megadása Szaúd-Arábiában – az önkormányzatok tevékenysége nagyrészt a szemétszállítás és parkszépítés megszervezésére korlátozódik, miközben a nők még egy bankszámlát sem nyithatnak férfi hozzájárulása nélkül.