Ismét tojászápor hullt a koszovói miniszterelnökre

Isa Mustafa és a koszovói kormány munkáját többek között tojászáporral lehetetleníti el az ellenzék. Újra akcióba léptek. Videó.

Ismét tojással dobálták meg ellenzéki aktivisták Isa Mustafa koszovói kormányfőt kedden, az akciót magára vállaló Önrendelkezés (Vetevendosje) nevű párt keddi közleményében azzal indokolta tettüket, hogy a miniszterelnök a szerb kisebbség mellett áll ki – számol be a Kuha Ditore pristinai napilap.

Az ellenzéki párt azt is közölte, mindaddig akadályozni fogja a kormány munkáját, amíg Isa Mustafa vissza nem vonja aláírását a Szerbiával kötött augusztusi megállapodásról. Jóllehet az egyezményt nem hozták nyilvánosságra, a tiltakozók szerint túl sok jogot biztosít a koszovói szerb kisebbségnek.  Az Önrendelkezés fenyegetése nyomán újabb politikai válság alakulhat ki Európa legfiatalabb államában.

Eg hete így dobálta meg az ellenzék Isa Mustafát:

Az incidens a koszovói-szerb határ közelében fekvő Podujevo településen történt, két aktivistát elfogott a rendőrség. Az Önrendelkezés azt írta közleményében: “Isa Mustafa mindenáron kiáll a koszovói szerb önkormányzatok közössége mellett, még akkor is, amikor azok a szerb vezetők, akikkel aláírta a megállapodást, országunkat az Iszlám Állammal hasonlítják össze, és akadályozzák a nemzetközi kezdeményezéseinket.” A pristinai törvényhozás munkáját az őszi ülésszakban már háromszor el kellett halasztani, mert az Önrendelkezés képviselői akadályozták a munkát.

A 2014-es parlamenti választások után fél évig nem volt kormánya Koszovónak, ami miatt szinte teljesen leállt az ország európai integrációja, nem érkeztek új befektetések, saz emberek is csalódtak a politikusokban. Hashim Thaci koszovói külügyminiszter szerint viszont most nem fenyeget hasonló politikai válság, a következő választásokra csak 2018 nyarán lehet számítani.