Oregoni gyilkos: ebben a másodpercben találkozol Istennel

Egyre több részlet derül ki az Oregonban kilenc embert lemészároló Chris Harper Mercerről.

A 26 éves brit származású Chris Harper Mercer egy ismerkedési oldalnak adott leírása szerint konzervatív republikánus, nem vallásos és a szüleivel él. A The Daily Beast című online magazin úgy értesült, hogy Harper Mercer internetes bejegyzéseiben megvetését fejezte ki az intézményes vallással szemben és az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) terrorszervezet szimpatizánsának mutatkozott.

Myspace

A vallásos motivációt egy szamtanú állításai is alátámaszthatják: egy 18 éves diáklány, Kortney Moore a Roseburg News-Review című helyi lapnak elmondta, hogy a támadó belőtt a tanterembe, majd padlóra fektetett mindenkit. Ezután felszólította az embereket, hogy álljanak fel, és mondják meg, milyen vallásúak.

A Daily Mail szerint egy kereszténynél azt mondta:

Jó, ebben a másodpercben találkoztok Istennel”.

MTI / AP/Michael Sullivan / The News-Review

A The New York Times egy forrása szerint a férfi nagyon mérges embernek tűnt, aki tele van gyűlölettel.

A megtalált profilján arról is írt, hogy mennyire nagyra tartja Vester Flanagant, a roanoke-i lövöldözőt, aki élő adásban ölt meg egy operatőrt és egy riportert:

Úgy tűnik, minél több embert öl meg valaki, annál inkább reflektorfénybe kerül”

– írta Harper Mercer.

Időközben megszólalt az ámokfutó édesapja is, aki éppúgy megdöbbent fia tettén, “mint bárki más”. 

Mint azt megírtuk a férfi csütörtökön több embert megölt, illetve megsebesített az Oregon állambeli Roseburgben az Umpqua Városi Főiskolán mielőtt vele is végeztek volna a rendőrök. A fegyveres támadás áldozatainak számát kezdetben 15-re tették, az állami főügyész később is 13 halálos áldozatról beszélt, a helyi seriff legfrissebb nyilatkozatában ugyanakkor hét sebesültet és tíz halottat említett. Egyes jelentések szerint kilenc áldozatról van szó, a tizedik a támadó, aki tűzharcba keveredett a rendőrökkel, és életét vesztette.

Barack Obama rendkívüli televíziós beszédet mondott.

Az amerikai elnök szerint a fegyveres támadások rutinszerűvé váltak az Egyesült Államokban és Amerika belefásult a tömeges fegyveres gyilkosságokba.