A szír külügyminiszter szerint hatékony az orosz beavatkozás

Valíd Moallem azt mondta, az Aszad-rezsim garantálja a biztonságos hazatérés és a tisztességes élet lehetőségét a külföldre menekült állampolgároknak.

Hiábavalóak a Szíriában beavatkozó külföldi erők légicsapásai, ha azokról nem egyeztetnek a szíriai hadsereggel – mondta a közel-keleti ország külügyminisztere az ENSZ közgyűlésén pénteken. Valíd Moallem úgy vélte, a terrorizmus ellen „nem lehet kizárólag a levegőből felvenni a küzdelmet”, minden korábbi hasonló kísérlet csak a terrorizmus terjedését segítette elő. Az orosz légi hadjáratot ugyanakkor hatékonynak nevezte, szerinte az a hadsereg terrorellenes erőfeszítéseit támogatja.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy országa „szavakkal és tettekkel is harcol a terrorizmus ellen” és meggyőződésének adott hangot, hogy az Aszad elnökhöz hű hadsereg képes lesz megtisztítani Szíriát a terrorizmustól. A polgárháború politikai rendezéséről azt mondta: „senki ne higgye, hogy amit nem sikerült elérni a harctéren, azt majd meg tudják oldani a tárgyalóasztalnál”. Ennek ellenére a kormány képviselői részt fognak venni a felkelőkkel folytatott genfi béketárgyalások harmadik fordulóján – tette hozzá.

Moallem kijelentette, hogy a damaszkuszi kormány garantálja a biztonságos hazatérés és a tisztességes élet lehetőségét azoknak a külföldre menekült állampolgároknak, akik hajlandóak visszatérni Szíriába.

Oroszország szerdán indított légicsapásokat az Aszad-rezsim kérésére a polgárháború sújtotta országban. A nyugati országok azonban aggodalmuknak adtak hangot, mivel az orosz gépek nem csak az Iszlám Állam állásait támadták, hanem olyan területeket is, ahol mérsékelt kormányellenes lázadók voltak jelen.