Elvenné a vétójogot Oroszországtól az ukrán elnök

Petró Porosenkó nem tököl: kijelentette az ENSZ-ben, hogy fel kell függeszteni Moszkva vétójogát az ENSZ Biztonsági Tanácsában, mert minden Ukrajnával kapcsolatos határozatot megtorpedóz.
Kapcsolódó cikkek

Oroszországnak az ENSZ Biztonsági Tanácsában gyakorolt vétójogának korlátozását javasolta Petró Porosenkó ukrán elnök a Közgyűlés általános vitájában kedden. Ukrajna az orosz vétójog fokozatos korlátozása, majd ezt követően megvonása mellett emeli fel a szavát – jelentette ki.

“A vétójog nem akadályozhatja meg az igazság keresését. Az ezzel a joggal való visszaélés, ennek a jognak a gyilkosság engedélyezésére való felhasználása elfogadhatatlan” – érvelt Porosenkó.

Oroszország eddig több Ukrajnával kapcsolatos ENSZ BT-döntést is megtorpedózott, közöttük azt a határozatot, amiben tavaly márciusban törvényellenesnek minősítették volna az Oroszország által bekebelezett Krím jogállásáról tartott népszavazást.

A BT öt állandó tagja – Oroszország mellett az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína – rendelkezik vétójoggal a testületben – írja az MTI.