Lengyelország az előírtnál több menekültet is befogadna

Grzegorz Schetyna lengyel belügyminiszter szerint jobban kellene védeni az unió határait és sttabilizálni kellene a helyzetet a származási országokban.

Lengyelország kész több menekültet befogadni annál, mint amennyit az Európai Bizottság által javasolt kötelező kvótarendszer előírna, az Európai Uniónak azonban jobban kellene védenie a határait, és garantálnia kellene állampolgárai biztonságát – közölte a lengyel külügyminiszter a hétfőn több európai napilapban is közzétett írásában. Grzegorz Schetyna véleméyne egyebek mellett a lengyel Gazeta Wyborcza és a német Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapban megjelent írásában.

A tárcavezető szerint jobban kellene védeni az Európai Unió külső határait a káosz fokozódásának és a határok lezárásának megelőzése érdekében, az uniónak pedig erősítenie kellene az együttműködését a szomszédos országokkal. Véleménye szerint az uniónak fogadóközpontokat kellene felállítania az érkezők személyazonosságának ellenőrzésére, biztonsági átvilágítására, valamint a gazdasági bevándorlók és a menekültek elkülönítésére, emellett a biztonságos országok közös, uniós listájának összeállítására szólított fel.

A lengyel külügyminiszter kifejtette, hogy stabilizálni kellene a helyzetet a származási országokban, például Szíriában és Líbiában.  Grzegorz Schetyna emlékeztetett: országa az uniós kormányfők júniusi találkozója után kétezer menekült befogadását vállalta 2016-2017-ben.

Az európai bizottsági elnök által ismertetett javaslatcsomag szerint a tagországoknak összesen 160 ezer menedékkérőt kellene elosztaniuk egymás között kötelező kvóták alapján a három legnagyobb migrációs nyomásnak kitett tagállamból, Olaszországból, Görögországból és Magyarországról. Az Európai Bizottság tervének értelmében Lengyelországnak mintegy 12 ezer, az elmúlt hónapokban a kontinensre érkezett menekültet kellene befogadnia.