Amerika által kiképzett fegyveresek érkezetek Szíriába

Amerika már működő felkelői csoportokat segít kiképzett feyveresekkel.

Hetvenöt olyan mérsékelt ellenzéki fegyveres lépett be Szíriába, akiket az Egyesült Államok kiképzői készítettek fel az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet elleni küzdelemre – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szíriai szervezet vasárnap.
Rami Abdel Rahman, a londoni székhelyű szervezet igazgatója arról számolt be, hogy a harcosok gépfegyverekkel felszerelt járműveken lépték át a török-szíriai határt. Az ellenzékieket a török főváros, Ankara közelében képezték ki egy katonai táborban, s az észak-szíriai Aleppó tartományban fognak harcolni.

Az Egyesült Államok hadereje az év elején bejelentett tervek szerint évi 5400 szíriai ellenzéki fegyveres kiképzését tervezte a négy és fél éve polgárháborúban őrlődő Szíriával szomszédos Törökország és Jordánia területén.    Ugyanakkor a májusban indult program egyelőre a tervezettnél jóval szerényebb eredményt ért el.

Az első 60 kiképzett bevetésük után azonnal az al-Kaida terrorszervezet szíriai szárnya, az an-Nuszra Front támadása alá került, sokukat megölték vagy elfogták, mások közülük elmenekültek. Llyod Austin tábornok, a közel-keleti és a közép-ázsiai térségért felelős amerikai Középső Parancsnokság (CENTCOM) vezetője egy eheti washingtoni kongresszusi meghallgatáson azt mondta, hogy közülük mindössze négyen-öten  harcolnak még.

A Pentagon közölte, hogy új tervek szerint most kis számú kiképzettet akarnak már működő felkelői csoportokba integrálni, hogy így segítsék az IÁ elleni harcot.

A 2011-ben békés tüntetésekkel kezdődött, de a rezsim erőszakos fellépésének hatására véres harcokba torkollt szíriai polgárháborúban az ENSZ adatai szerint mintegy 250 ezer ember halt meg. A konfliktusban mérsékelt és szélsőséges felkelőcsoportok egymás és Bassár el-Aszad elnök ellen is harcolnak.