Hadgyakorlattal cidrizteti a Nyugatot Putyin

Potom 95 ezer emberrel tartanak hadgyakorlatot a középső orosz katonai körzetben. A hirtelen elrendelt gyakorlat persze semelyik másik ország ellen nem irányul.
Kapcsolódó cikkek

Váratlan hadgyakorlatot rendelt el hétfőn Vlagyimir Putyin orosz államfő Oroszország központi katonai körzetében. “Az elnök parancsának megfelelően teljes készültségbe helyezték a központi katonai körzet csapatait, más katonai körzetek légierejének egy részét, a hadsereg légi szállítású (deszantos) erőit és a katonai szállító repülőgépeket” – jelentette be Szergej Sojgu védelmi miniszter, a részt vevő katonák számát azonban nem árulta el.

A nagy hatótávolságú katonai repülőgépeket szintén készenlétbe helyezték. A harckészültség ellenőrzését célzó rendkívüli hadgyakorlat szombatig fog tartani. A központi katonai körzet a Volga és az Urál térségét, valamint Nyugat-Szibériát foglalja magában, főhadiszállása Jekatyerinburgban van. Legnyugatibb csücske mintegy 400 kilométerre van Ukrajnától. A négy orosz katonai körzet közül ennek a területe a legnagyobb: 7,06 millió négyzetkilométerre terjed ki, ami az ország területének kb. 40 százaléka.

A Krímnél is volt gyakorlat

A Fekete-tengeri orosz flotta hétfőn fejezte be gyakorlatozását a jogilag Ukrajnához tartozó, azonban Oroszország által tavaly bekebelezett Krímnél. Vlagyimir Putyin, aki az orosz fegyveres erők főparancsnoka is, az utóbbi időben számos harckészültségi gyakorlatot elrendelt. A hadsereg tavaly óta gyakorlatozott a Bajkálon túli térséget és az orosz Távol-Keletet magába foglaló keleti körzetben, valamint az Északi-sarkvidéken is.

A NATO korábbi közlése szerint komoly aggodalmat váltanak ki az orosz hadsereg készültségének “váratlan ellenőrzései”, amik hozzájárulnak a bizonytalanság megteremtéséhez Európában. A szervezet szerint minden államnak joga van hadgyakorlatot tartani, amíg azt a nemzetközi kötelezettségei keretében végzi. A meglepetésszerű, előre nem látható és váratlan katonai manőverek azonban hozzájárulnak a bizonytalansághoz.

Egyetlen Oroszországgal határos államot sem fenyegetnek az orosz hadgyakorlatok – jelentette ki Szergej Koselev, az orosz védelmi minisztérium nemzetközi katonai együttműködési igazgatóságának vezetője a külföldi katonai attaséknak tartott tájékoztatón.

Csak 95 ezer katona

Andrej Kartapolov, az orosz vezérkar műveleti főosztályának parancsnoka hozzátette, hogy a központi katonai körzetben elrendelt hadgyakorlat “semmiképpen sincs összefüggésben azokkal a változásokkal, amik a nemzetközi katonai-politikai helyzetben, illetve a közép-ázsiai térségben következtek be”. A mostani váratlan ellenőrzés a Centr-2015 fedőnevű hadgyakorlat előkészítési szakaszát jelenti.

Kartapolov szerint a fegyveres erők személyi állományából mintegy 95 ezer főt és több mint hétezer haditechnikai eszközt, továbbá 170 repülőgépet vonnak be a gyakorlatba. A központin kívül más katonai körzetekből is részt vesznek a légierő egyes egységei, szállító repülőgépei és légideszant csapatok.

A vezérkar képviselője arról is beszámolt a külföldi attaséknak, hogy a fegyveres erők harckészültsége mellett azt is ellenőrzik, fel vannak-e készülve a szövetségi szintű végrehajtó hatalmi szervek, illetve Baskírföld, valamint a Novoszibirszki, a Szamarai és a Cseljabinszki régió egy feltételezett háborús helyzetre.