Így néz ki a „menekültáradat” a határ szerb oldalán

Sokan úgy gondolják: ha ujjlenyomatot vesznek tőlük a magyar rendőrök, nálunk ragadnak.

Az elmúlt napokban nagyobb tömegben érkeznek a menekültek Szerbia felől Röszkénél, ahol a vasúti sín miatt a kerítés sem épült meg egy darabon. Korábban írtuk: a kormány és a kormánypárti sajtó „agresszív, követelőző” menekülteket vizionál, de inkább az jelent gondot, hogy nem megfelelő létszámban vannak jelen a hatóságok, a menekülteket túlzsúfolt táborban, hosszú ideig várakoztatják.

A szerb B92 televízió riporterei szerdán a határ szerb oldalán csatlakoztak a Röszkénél, a vasúti sín mentén átkelő menekültekhez. Többen Magyarország felől gyalogoltak vissza, azt mondták: túl sok a rendőr, nem tudnak átmenni. Mások ennek ellenére folytatták útjukat, alávetve magukat az őket váró rendőri eljárásnak.

Egy fiatal férfi azt mondta: ha le akarják venni az ujjlenyomatukat, az is rendben van, de inkább megpróbálná ezt elkerülni, mert tovább akar menni Németországba. Elmondta: mindent maga mögött hagyott Szíriában, ahol be akarták sorozni a hadseregbe. Ha visszaküldenék oda, az az élete végét jelentené. „El akarom felejteni a borzalmakat, amiket Szíriában láttam. Ott már nincs élet számunkra. Ha a magyar rendőrség visszafordít, addig próbálkozom újra, amíg el nem jutok Németországba” – jelentette ki.

Mások letáboroztak a sínek mellett, azt mondták: megvárják az éjszakát az útjuk folytatásával. A B92 riporterei egészen a kerítésig kísérték a menekülteket, ahol már több tévéstáb is jelen volt. Nem sokkal később magyar rendőrök bukkantak fel, akik arra szólították fel az újságírókat, hogy hagyják el a határ vonalát.

Címkék: szerbiamenekült