Oscar-díjas állt Áder János mellé

Robert Redford is a klímaváltozás elleni fellépést sürgette az ENSZ-ben. 

A 78 éves Oscar-díjas színész a környezetvédelem szószólójaként, apaként, nagyapaként és aggódó polgárként jelent meg a világszervezet előtt. Az ENSZ klímaváltozással foglalkozó tanácskozásán Redford közölte: “Lejárt a látszatintézkedések és az éghajlatváltozás tagadásának ideje. A tudomány nagy bizonyossággal állítja, hogy valóban klímaváltozás zajlik és ez az emberi tevékenység eredménye.”

Az ENSZ 193 tagállamának feladata “annyira sürgős, amennyire ijesztő: megmenteni a világot, amíg még nem késő” – fogalmazott a színész. Redford arra buzdította a világ vezetőit, hogy a decemberi párizsi klímacsúcson fogadjanak el globális egyezményt, amely megakadályozza, hogy a felmelegedés veszélyes szintet érjen el. A találkozót követő sajtótájékoztatón Redford kijelentette, reméli, hogy ott lehet Párizsban is, hogy tovább folytassa kampányát.  

A színész Los Angelesben nőtt fel, amikor a város levegője még tiszta volt. “Aztán úgy éreztem, a szennyezés, a felhőkarcolók és az autópályák elvették tőlem a városomat, ezért elköltöztem és felfedeztem magamnak a Sierra Nevadát és a Yosemite Nemzeti Parkot, ahol megismertem a nyers természet szépségét. Eldöntöttem, hogy ez életem része lesz, bármivel is foglalkozom. Ettől kezdve két szenvedélyem, a művészet és a természet között osztottam meg az életemet.”

Magyarországon maga az államfő a klímavédelmi kampány egyik legharcosabb képviselője. Áder János nyomás alá akarja helyezni a párizsi klímacsúcs részvevőit, ezért amerikai mintára elindította az elobolygonk.hu honlapot, ahol az emberek felemelhetik hangjukat a Föld megmentése érdekében. A köztársasági elnök szerint a klímaváltozás és a globális felmelegedés mára az első számú társadalmi és politikai kérdéssé vált.

Mint mondta: a cél az, hogy a párizsi klímacsúcson részt vevő állami, politikai vezetők világos és egyértelmű üzenetet kapjanak, hogy egy ambiciózusabb, elkötelezettebb, nagyobb felelősségről tanúskodó megállapodást hozzanak tető alá, mint amilyen most körvonalazódni látszik.