Öt terrortámadást hiúsítottak meg a franciák

Nagyon magas Franciaország terrorfenyegetettsége Manuel Valls kormányfő szerint. 1573 francia lett dzsihádista, negyedük jelenleg is Irakban vagy Szíriában harcol.
Kapcsolódó cikkek

Öt terrortámadást hiúsított meg a francia rendőrség az utóbbi hónapokban – jelentette ki Manuel Valls francia miniszterelnök a BBC szerint. A legutóbbi a tegnap kiderült eset volt, amikor elfogtak egy férfit, aki párizsi templomok elleni támadásokat akart végrehajtani. A francia-algériai gyanúsítottat még vasárnap vették őrizetbe, miután véletlen lábon lőtte magát, majd kihívta a mentőket.

“A fenyegetés még sose volt ilyen magas. Még sose kellett a történelmünk során a terrorizmus e típusával szembeszállnunk” – mondta Valls a France Inter rádióban. Számokat is mondott: 1573 francia állampolgár vagy lakos érintett terrorista hálózatokban, közülük 442-en jelenleg Szíriában vannak. 97 francia már meghalt a szíriai vagy iraki harcokban, közülük heten öngyilkos merénylet elkövetése közben.

Franciaországban szigorú biztonsági intézkedések élnek, mióta januárban a Charlie-Hebdo-féle lövöldözésben és a kapcsolódó támadásokban 20 ember életét vesztette Párizsban.