Kínzással vettek rá válásra ortodox zsidókat emberrabló rabbik

Akár életük végéig is börtönbe kerülhet a három férfi, akik úgy tekintenek magukra, mint a védtelen nők segítőire.
Kapcsolódó cikkek

Bűnösnek talált emberrablásra szövetkezés vádjában egy amerikai bíróság három ortodox rabbit, akik zsidó férfiakat raboltak el, hogy aztán kínzásokkal vegyék rá őket arra, hogy engedélyezzék házasságuk felbontását – jelentette a helyi sajtó. Mendel Epstein, valamint két társa, Jay Goldstein és Binyamin Stimler a vád szerint egy „emberrabló brigádot” alkalmazott azoknak a zsidó férjeknek a „meggyőzésére”, akik nem voltak hajlandóak elengedni feleségeiket. A zsidó törvények értelmében válás csak a férj beleegyezésével lehetséges.

A bandát 2013-ban leplezték le az FBI ügynökei, egy fedett akcióban. Egy ügynöknő válni akaró zsidó nőnek adta ki magát, aki segítséget kért Epsteintől. A 69 éves rabbi hatvanezer dollárért cserébe vállalta, hogy a nő férjét ráveszi a váló levél aláírására. A vádlottakat végül azután tartóztatták le, hogy egy New Jerseyben található raktárban – hat másik férfival együtt – összegyűltek az emberrablásra készülve.

Az amerikai sajtóban megjelent beszámolók szerint az emberrabló rabbik verésekkel, elektromos ösztökékkel és csavarhúzókkal kínozták megkötözött áldozataikat, akik utána mind beleegyezésüket is adták a váláshoz. A rabbik ügyvédei a CNN-nek elmondták: védenceik nem tekintik magukat bűnösnek, de legalábbis nem tartják magukat emberrabló bűnözőknek. Ők úgy látják, csak a védtelen nők jogait védték, amikor segítettek nekik a válás elintézésében.

A zsidó törvények értelmében válás kizárólag úgy történik, hogy a férj váló (elbocsátó) levelet ad feleségének, anélkül a feleség élete végéig férjes asszonynak számít, és ha gyereke születik egy másik férfitól az törvénytelen gyerek (mámzér) lesz, aki csak más zabigyerekekkel házasodhat. Bár a válni akaró nők polgári eljárásban el tudnak válni férjüktől, az ortodox zsidó közösségen belül továbbra is feleségként tartják őket számon, így nem házasodhatnak, nem randizhatnak senkivel, és a kirekesztést kockáztatják a férj beleegyezése nélkül történt válással.

A három rabbi akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphat. Büntetésük nagyságáról nyáron dönt majd az illetékes bíróság.