Kémkedéssel vádolták, hét év börtönt kapott egy

Az 56 éves férfi Iránnak kémkedhetett.
Kapcsolódó cikkek

Izraelben hét év börtönbüntetésre ítéltek kedden egy iráni származású belga állampolgárt, aki a vádak szerint Iránnak kémkedett.

Ali Manszúri ügyét a Tel-Aviv közelében fekvő Lód településen tárgyalták. Az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy két fegyveres őr vezette a megbilincselt 56 éves férfit a vádlottak padjához.

Az Iránban született, majd házasság útján belga állampolgárságot szerzett férfit 2013. szeptember 11-én vették őrizetbe a Ben Gurion repülőtéren, az üzletembernél fényképeket találtak az Egyesült Államok tel-avivi nagykövetségéről, a légikikötő csomagkiadó folyosójáról és más izraeli helyszínekről.

Avigdor Feldman, Manszúri ügyvédje azt közölte, hogy a börtönbüntetésből levonják azt az időt, amelyet az elítélt előzetes letartóztatásban töltött. A jogász elmondta, valószínűleg nem fognak fellebbezni az ítélet ellen.

“A bíróság meghallgatta az érvelésünket, amely szerint nem került veszélybe Izrael biztonsága” – mondta Feldman. “Az iráni titkosszolgálat nyomást gyakorolt rá (Manszúrira) és a családjára. Úgy gondoljuk, hogy az ítélet igazságos és méltányos a körülményeket tekintve”.

Az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bét szerint Manszúrit 2012-ben szervezte be az iráni hadsereg elit egysége, a Forradalmi Gárda, hogy Izrael ellen kémkedjen. Szolgálataiért egymillió dollárt ígértek neki az irániak.