Véget ért a Honvédség egyik legrégebbi missziója

Szerdán sikeresen befejezte a Magyar Honvédség békefenntartói misszióját Egyiptomban, a Sínai-félszigeten. Magyarország 1995 óta vett részt a Közel-Kelet békéjét szavatoló Többnemzeti Erő és Megfigyelők (Multinational Force and Observers, MFO) kontingensében.
Kapcsolódó cikkek

Az MFO az Egyiptom és Izrael közötti békeszerződés betartásának megfigyelése és ellenőrzése érdekében jött létre. “Az április 1-jén megtartott ünnepélyes búcsúztatón a közösen szolgálatot teljesítő magyar katonákról és rendőrökről minden nemzetközi partner elismerően nyilatkozott” – emelte ki közleményében a HM. Az elmúlt két évtizedben a magyar kontingens által végzett feladatokat a jövőben kanadai katonai rendészek folytatják majd.

Kifejtették: az elmúlt esztendőben az afganisztáni NATO-művelet átalakulásával, illetve a megváltozott nemzetközi környezet miatt átfogóan felülvizsgálták a Magyar Honvédség nemzetközi békeműveleti szerepvállalását. Ennek nyomán a békefenntartói tevékenység hangsúlya a Nyugat-Balkánra tevődött át. Az MFO-ból történő kivonulás is e koncepció szerves részét képezi – tették hozzá.

Jelenleg mintegy 700 katona teljesít szolgálatot különböző küldetésekben, mellettük több mint száz jól felkészült katona dolgozik az ENSZ, az Európai Unió és a NATO központjaiban, parancsnokságain. A missziókban lévők közül minden tizedik ENSZ, körülbelül 30 százalékuk EU, míg a fennmaradó 60 százalék NATO vezetésű békeműveletekben vesz részt. Jelenleg a műveletben lévő magyar katonák mintegy kétharmada a Nyugat-Balkánon (Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában) teljesít szolgálatot.

Az afganisztáni és koszovói NATO-műveleteken túl a Magyar Honvédség részt vesz ENSZ-műveletekben a Nyugat-Szaharában, Libanonban és egy csaknem 80 katonából álló kontingenssel Cipruson. Mindemellett a magyar katonák aktívan közreműködnek az Európai Unió válságkezelő műveleteiben: Grúziában, Maliban, Kongóban, Szomáliában és a Közép-afrikai Köztársaságban – írta a HM a közleményben.