Megszületett az ítélet a lengyel pedofil pap ellen

Hétéves börtönbüntetésre ítéltet egy volt katolikus papot, aki Dominikán és Lengyelországban zaklatott kisfiúkat. 2001 óta már 27 pedofil papot ítéltek el az országban.
Kapcsolódó cikkek

A wolomini bíróság szerdán bűnösnek találta a 37 éves Wojciech Gilt, amiért 2009 és 2013 között a Dominikai Köztársaságban hat, 2000 és 2001 között Lengyelországban pedig két másik kisfiút is megrontott. A volt papot gyermekpornográfia birtoklásával és tiltott fegyvertartással is megvádolták.

Saját kérésére kizárták

Az ítélet értelmében Gilnek emellett 155 ezer zloty (11,4 millió forint) kárpótlást kell fizetnie az áldozatoknak.

A korábban a dominikai Juncalito plébánián szolgálatot teljesítő férfi az eljárás során tagadta, hogy elkövette volna a terhére rótt cselekményeket.

Gilt 2014 februárjában vették őrizetbe, a lengyel törvények szerint a börtönbüntetésből levonják azt az időt, amelyet az elítélt előzetes letartóztatásban töltött. Az ügyet azért Lengyelországban tárgyalták, mert Varsó és Santo Domingo között nincs sem jogsegély-, sem kiadatási egyezmény.

Gilt saját kérésére a múlt hónapban a katolikus egyház kizárta a papi rendből.

Ferenc szigorított

Korábbi hírek szerint Lengyelországban 2001 óta legalább huszonhét papot ítéltek el pedofília miatt, de ez valószínűleg csak a jéghegy csúcsa, mivel sok pedofil eset titokban marad, és az áldozatok csak évekkel később tudnak megszólalni.

Ferenc pápa, aki tavaly április elején bocsánatot kért a pedofil papok által elkövetett bűncselekmények áldozataitól, már megválasztása óta szigorítást diktál az egyházon belüli pedofília terén.

Címkék: pedofilpedofil pap