Megölték az ügyvédet, aki segített bin Laden elfogásában

Ő védte az orvost, aki lehetővé tette, hogy elkapják minden idők leghírhedtebb terrorvezérét. Rengeteg halálos fenyegetést kapott.
Kapcsolódó cikkek

Hazafelé tartott a munkából, amikor Peshawarban agyonlőtték Szamiullah Afridi ügyészt. Egy terrorcsport, a Dzsundullah vállalta magára a felelősséget. Afridi arról lett híres, hogy a bírósáég előtt védte – a vele egyébként semmilyen rokonságban nem lévő – Dr. Shakil Afridit. 

A doktor volt az az ember, aki segített a CIA-t bin Laden nyomára vezetni. Ő szervezte meg és bonyolította le azt a hamis hepatitisoltás-programot, amivel sikerült megerősíteni, hogy bin Laden Abbottabad városában van. Ezután tudtak rajtaütni a terroristavezéren. 

Az orvos a rajtaütés után három nappal megpróbálta elhagyni Pakisztánt, de a határon letartóztatták. Államcsínyért 33 év börtönre ítélték. A kormány szerint az ítéletnek nem volt köze bin Ladenhez, azért börtönözték be, mert egy helyi hadúrral túl közeli kapcsolatot ápolt. Az ügyvédje fellebbezett, az ítéletet vissza is vonták. 2013-ban azután gyilkossággal vádolták meg, miután egy betege meghalt. 

Szamiullah Afridi védte a bíróság előtt. Az ügyész jó ideje frusztrált volt, rengeteg halálos fenyegetést kapott bin Laden követőitől. Ennek ellenére azt mondta, az első naptól tudta, mi vár rá, és így is vállalta. A védencét az Egyesült Államokban hősként tisztelik, Pakisztánban mégis üldözték. 

A doktor úgy érezte, az Egyesült Államok is kihasználta, mert használták, amíg tudták, azután eldobták. Szerinte, ha akarták volna, már rég nyomást gyakoroltak volna Pakisztránra, hogy engedjék el. 

Az ügyész kedden három golyót kapott a fejébe és a mellkasába. Kérdés, hogy meddig marad életben a doktor, akinek még nagyobb felelőssége van bin Laden elfogásában.