Fű alatt szövetkezhet a Fidesz és a Jobbik

A két párt különös árnyékszövetségéről írt cikket a New York Times egyik blogjába Kim Lane Scheppele amerikai alkotmányjogász. A közelmúlt különös parlamenti szavazásaiból indul ki, ahol egy hiányzás elég volt a Veszprémben elvesztett kétharmad pótlására.
Kapcsolódó cikkek

A Fidesz kétharmados többségének elvesztéséről írt cikket Kim Lane Scheppele, a Magyarországról egész sokat publikáló amerikai alkotmányjogász. Az írás a New York Times Paul Krugman Nobel-díjas közgazdásznak szentelt blogjában jelent meg.

Scheppele arról ír, hogy a kormányzó Fidesz úgy alakította a politikai rendszert, hogy szinte minden fontosabb döntéshez kétharmados többség kell, ami nekik megvolt eddig, így az alkotmányt is szabadon alakíthatták.

Ellenben most, a veszprémi időközi választási vereség után elvesztették a kétharmadukat. Mi lehet a megoldása a helyzetnek? Scheppele szerint az összejátszás a szélsőjobbosnak nevezett Jobbikkal. Szerintük a Fidesz tanult a kormánykoalícióba vont osztrák Szabadság Párt történetéből (és az azt követő EU-s szankciókéból), így csak a háttérben vonja be a Jobbikot a kormányzásba, amikor épp kell a kétharmad. Ehhez szavazat se kell, csak egy hiányzás, erre már nyújtott példát a Jobbik. Persze az olyan fajsúlyos eseteknél, ahol nem relatív, hanem abszolút kétharmad kell, tehát az összes képviselő kétharmadának szavazata, szüksége lesz a Fidesznek átszavazó képviselőre.

Megemlítik a március 3-i szavazást, amikor a jobbikos Apáti István hiányzása segített a Fidesznek, hogy hajszál híján, de meglegyen a kétharmados többsége. Megemlítik, hogy aznap két szavazás volt, a másodiknál Kósa Lajos félrenyomott, meg is kapta érte a 100 ezer forintos büntetését, amit Scheppele külön zárójeles megjegyzésben magyaráz meg az amerikai olvasónak, hogy ilyen is létezik. Vona Gábor pártelnök is kiszabta a bírságot Apátira a hiányzásért, és visszautasította, hogy a Fidesz és a Jobbik együttműködtek. Scheppele nem hagyja ki azt sem, hogy Apáti egy állítólagos roma maffia fenyegetései miatt nem ment el voksolni.

Felemlegeti azt is, hogy a Jobbik már a 2010-14-es ciklusban is többször szavazott együtt a Fidesszel, valamint hogy a két párt gyakran egymás ötleteit dobja be a köztudatba. Mindenesetre Scheppele szerint a Jobbiknak is fontos, hogy a szavazói előtt ne legyen összemosható a Fidesszel. Eközben a Fidesz azt kommunikálja, már lementek a nagy átalakítások, nem lesz szükség sok kétharmados döntésre, de a jelenlegi berendezkedés ennek ellentmond, mint ahogy az említett döntések és szavazások is bizonyítják.