Csak németül beszélhetnek az osztrák iskolában

Egy albán diák és egy macedón takarító perpatvarja miatt utasította egy osztrák iskola igazgatója a diákokat, hogy csak németül beszéljenek. Az ok, hogy a macedón és egyéb egzotikus nyelvű konfliktusokat nem tudják máshogy rendezni.
Kapcsolódó cikkek

Megtiltották az idegen nyelv használatát az alsó-ausztriai Mödlingben található iskolában, az igazgatói határozat szerint az intézményben a tanórákon kívül is csak németül lehet beszélni. Nagy felháborodást keltett a Vienna Business School kereskedelmi iskola igazgatója e döntésével, aminek oka egy eldurvult vita volt. Korábban egy albán diák összeveszett az iskola macedón takarítójával, a vitába egy török diák is belekeveredett (Macedóniában nagy albán kisebbség él, a 2001-es albán-macedón villongásokban százak haltak meg).

Az igazgatói utasítás szerint az iskola épületében, még a szünetekben is csak németül lehet beszélni, kivéve az angol, spanyol, olasz és francia nyelvi tanórákat. Ha a diák a német nyelven nem beszélő szülőjével telefonál, csak az iskolának abban a helyiségében teheti, ahol nem tartózkodik más, akit “sérthetne” a helyzet – írja az MTI.

A Fonds der Wiener Kaufmannschaft alapítvány hat hasonló iskolát üzemeltet Bécsben és Alsó-Ausztriában, köztük a mödlingi intézményt is. Az alapítvány illetékese szerint az utasítás szerencsétlen megfogalmazásával túllőttek a célon, az igazgató nem tiltani akart, hanem csak arra szeretett volna rámutatni, hogy az oktatás hivatalos nyelve a német. Szerinte a nyelvi zűrzavar csak félreértésekhez vezethet, hiszen a fenti konfliktust is akkor lehetett volna megoldani, ha a vitában részt vevők közös nyelvén, németül keresik a megoldást. A diákok egymás között továbbra is olyan nyelvet használhatnak, amilyet akarnak – tette hozzá.

Elmondta továbbá, hogy az általuk működtetett iskolák a kultúrák, nemzetek és vallások közötti párbeszédet támogatják, jelenleg harminc különböző nemzetiségű diák tanul az intézményekben. A diákok érdekvédelemi szervezetének (AKS) tartományi vezetője rasszistának értékelte a szabályozást és elmondta: tudatos kirekesztésről van szó, ha a diákokat arra kényszerítik, hogy csak elvonulva beszélhetnek szüleikkel telefonon.

Fotó: wikimedia