Egy titokzatos Ruszlan lehet Nyemcov igazi gyilkosa

Az ellenzéki Novaja Gazeta szerint létezik egy kilövési lista, amelyen Nyemcovot már kihúzták, de az elkövető Zaúr Dadajev helyett egy Ruszlán keresztnevű férfi lehet, akit a csecsen belügyi csapatok tagjaként kitüntettek korábban.
Kapcsolódó cikkek

Oroszországban létezik egy “kilövési lista”, amelyen ellenzéki politikusok szerepelnek, de Borisz Nyemcov gyilkosa nem Zaúr Dadajev, az ügy első számú gyanúsítottja – állította a Novaja Gazeta című orosz ellenzéki újság honlapján szerdán.

A cikk szerint ezen a listán szerepel Mihail Hodorkovszkij orosz ellenzéki üzletembernek, továbbá Alekszej Venyegyiktovnak, az Eho Moszkvi rádió főszerkesztőjének és feltehetően Kszenyija Szobcsaknak, a Dozsgy független televízió műsorvezetőjének a neve.

Két bérgyilkos csoport, ahogy az Csecsenföldön szokás

A cikk szerzője azt állította, hogy az igazságügyi szervek a múlt hét közepén tájékoztatták Vlagyimir Putyin elnököt mindarról, ami addig kiderült Nyemcov meggyilkolásáról.

 
Fotó: Europress 

“Létezik kilövési lista, amelyen Borisz Nyemcovon kívül szerepel Alekszej Venyegyiktov, Mihail Hodorkovszkij és Szobcsak is. Valószínű, hogy a listán szereplők mindegyikének meggyilkolásán nem egy, hanem legalább két csoport is dolgozik, ahogy ez a csecsenföldi bérgyilkosoknál szokásos …” – írta a szerző.

Úgy vélekedett, hogy az orosz elnöknek megnevezték a gyilkosság végrehajtóinak nevét és a szervező vezetéknevét, de az egyáltalán nem Dadajev. Az újságíró szerint a Nyemcov-gyilkosság feltételezett szervezője Ruszlan őrnagy, akinek csak a személynevét adta meg.

Többször kitüntették

Családnevét tudja az elnök, de Groznijban hétfőn történt kihallgatását követően nem szivárogtatták ki a sajtónak. Történtek azonban célzások arra, hogy közeli hozzátartozója a csecsen fegyveres erők egyik magas rangú tagja. A lap azt írta, hogy tudják a nevét, de az ártatlanság vélelme miatt nem közlik. Neve többtucatnyi ember számára ismert a belügyi erők, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) és az orosz szövetségi nyomozó bizottság (SZK) munkatársai körében – állította a Novaja Gazeta.

Az írásból kiderül, hogy Ruszlan a csecsen belügyi csapatok “Észak” zászlóaljában szolgált, és többször kitüntették. A lap megírta azt is, hogy Zaúr Dadajev, a zászlóalj egykori parancsnokhelyettese mellett a hatóságok gyanúsítják még ugyanennek az alakulatnak egyik volt katonáját, Beszlan Savannát.

Az 55 éves Borisz Nyemcovot a Kreml tövénél kezdődő Bolsoj Moszkvoreckij hídon, Moszkva központjában ölték meg február 28-ra virradóra. Az ellenzéki politikusra hat lövést adott le a gyilkos, négy eltalálta, és kioltotta életét.