Védekeznének az orosz propaganda ellen a lengyelek

Az orosz költségvetésből finanszírozott dezinformációs médiumokkal szálltak rá Európára. Varsó szerint fel kell venni a kesztyűt.

Az orosz kormánypropaganda kihívást jelent a lengyel és európai politika számára, amely ellen védekezni kell – jelentette ki pénteken a lengyel külügyminiszter annak kapcsán, hogy Lengyelországban, lengyel nyelven megkezdte tevékenységét az orosz Szputnyik hírügynökség.

A Szputnyik az orosz kormány projektje. „Ez egy offenzíva, orosz médiapropaganda, amit közvetlenül az orosz költségvetésből finanszíroznak. Kérdés, hogy Európa képes-e védekezni ellene” – mondta a miniszter. Az üggyel a lengyel Nemzetbiztonsági Tanács is foglalkozott.

A külügyminiszter szerint oda kell figyelni a Változás nevű új lengyel pártra is. „Nagyon oda kell figyelni, hogy ki finanszírozza és kinek dolgoznak ezek a vállalkozások” – mondta.

Hasonló tevékenységet Magyarországon is kifejt Oroszország. Korábban megírtuk, hogy az orosz külügy egy akkor teljesen ismeretlen magyar nyelvű dezinformációs portálra hivatkozva vádolta meg Magyarországot ukrajnai fegyverszállítással. Pénteken a Hír24-en jelent meg publicisztika arról, hogy a fajvédő neonáci portálból átvedlett propagandaoldal szándékosan veszélybe sodorná az Ukrajnában dolgozó magyar újságírókat is, nem sokkal ezután ukrajnai tudósításainkkal kapcsolatban közöltek írást, melynek egyik nyilatkozóját próbálták lejáratni.