Hamis bombariadó volt a koppenhágai merénylet helyszínén

Hamis bombariadó okozott riadalmat kedden reggel Koppenhágában annál a kulturális központnál, ahol a szombati kettős terrocselekmény tettese az első gyilkos merényletet elkövette.
Kapcsolódó cikkek

Hírügynökségi jelentések szerint gyanús csomagot találtak a helyszínen. Az Österbro városrészben lévő Krudttönden “kultúrkávézó” előtt az MTI legfrissebb híre szerint azonban egy levelet találtak, amelyben a szombati merénylettel összefüggő üzenetek voltak – közölte a dán rendőrség a Ritzau dán hírügynökség alapján. Állítólag a kulturális központ munkatársai riadóztatták a rendőrséget, akik nagy erőkkel, több járőrkocsival szálltak ki a helyszínre, és lezárták a környéket. Szakértők bombakereső kutyákkal alaposan átkutatták a központot, de nem akadtak robbanóanyag nyomára. Röviddel ezután a rendőrség feloldotta a zárlatot. 

Közben újabb részletek derültek ki a dán rendőrség által vasárnap reggel agyonlőtt tettesről. A dán belső hírszerző szolgálat (PET) közölte, hogy tavaly annak a fegyintézetnek a hatóságai hívták fel a titkosszolgálat figyelmét a fiatal férfira, ahol kétéves börtönbüntetését töltötte, melyből január végén szabadult. A PET saját közlése szerint nem adott hitelt a börtönhatóságok közlésének, mely szerint a 22 éves férfi merényletet tervez. A PET azt is közölte, hogy semmilyen hírszerzési értesüléssel nem rendelkezett a készülő terrortámadásról. 

A CNN arról adott hírt, hogy a tettes közvetlenül a merényletek elkövetése előtt Facebook-oldalán hűséget fogadott Abu Bakr al-Bagdadinak, az Irakban és Szíriában nagy területeket uraló Iszlám Állam terrorszervezet vezetőjének. A rendőrség továbbra sem közölte az elkövető nevét, de egy dán kormánytag megerősítette azokat a sajtójelentéseket, hogy Omar Abdel Hamid el-Husseinnek hívják. 

A dán ellenzék követeli, hogy a kormány vizsgálja ki, a rendőrség komolyan vette-e azokat a jelzéseket, amelyek a tettes radikalizálódásáról szóltak. Hivatalosan meg nem erősített médiajelentések szerint az elkövető a börtönben nyilvánosan beszélt arról, hogy csatlakozni akar az Iszlám Államhoz. 

Norvégiában megerősítették a zsinagógák biztonságát a koppenhágai merényletek után. A második támadás egy koppenhágai zsinagóga ellen irányult, ahol a tettes agyonlőtt egy zsidó biztonsági őrt, és megsebesített két rendőrt. A norvég rádió jelentése szerint az oslói zsinagóga előtti utcát legalább két évre lezárták a gépkocsiforgalom elől. Mint az NTB hírügynökség jelentette, a Trondheimben élő zsidók már a januári párizsi terrorista merényletek után megerősítették biztonságukat.