Ciprasszal vezetik le Orbánt

Angela Merkel Berlinben fogadja az új görög miniszterelnököt, Vlagyimir Putyin pedig meghívta Oroszországba.
Kapcsolódó cikkek

Francois Hollande francia államfő csütörtökön fogadta a görög miniszterelnököt, aki azt megelőzően az uniós intézmények vezetőivel tárgyalt Brüsszelben. A francia elnök jelezte, arra kérte Cipraszt, hazája államadósságának újratárgyalása érdekében “menjen el Merkel kancellárhoz is, mert ezt meg kell tennie, hiszen egy közösséghez tartozunk. (A kancellár) fogadni fogja” – hangsúlyozta Hollande.

“Franciaországnak az a szerepe, hogy megoldást találjon, hogy hozzájáruljon a megállapodáshoz a görögök szavazatának tiszteletben tartásával” – erősítette meg a francia elnök, aki szerint “semmi nem lenne rosszabb a görögök megalázásánál”.   “A megszorítás semmi esetre sem megoldás sem a görögök, sem a többiek számára” – mondta Hollande.

Oroszországból szeretettel

Vlagyimir Putyin meghívta Alekszisz Ciprasz görög kormányfőt oroszországi látogatásra – közölte az orosz államfő külpolitikai tanácsadója csütörtökön.

Jurij Usakov arról is beszámolt, hogy az orosz elnök telefonon beszélt Ciprasszal, és ismét gratulált a radikális baloldali Sziriza párt vezetőjének a választási győzelemhez, valamint a görög politikus kormányfői posztra lépéséhez. Megerősítették szándékukat az orosz-görög kapcsolatok “legaktívabb fejlesztésére” – tette hozzá a tanácsadó.

Vlagyimir Putyin az eredmények kihirdetését követően az elsők között köszöntötte hivatalos táviratban a január 25-én tartott előre hozott görögországi parlamenti választáson győztes párt vezetőjét.