Terroristák kínzására hívott fel az iszlám vallási vezető

Szokatlanul heves kirohanásban szólított fel az Iszlám Állam harcosainak megölésére, keresztre feszítésére, illetve kezeik és lábaik levágására Egyiptom egyik legbefolyásosabb vallási vezetője azt követően, hogy a dzsihadisták élve megégettek egy foglyul ejtett jordániai vadászpilótát - jelentette szerdán az egyiptomi média.
Kapcsolódó cikkek

A szunnita világ szellemi központjának számító kairói al-Azhar egyetem és mecset vezető imámja kedd este adott ki egy vallási rendeletet (fatva), amelyben élesen elítélte az “ördögi szervezet” által videóra rögzített “bestiális terrorcselekményt”.

Ahmed et-Tajjeb Korán-idézetekkel és Mohamed próféta kinyilatkoztatásaival (hadísz) alátámasztott közleménye szerint isten tiltja az ártatlanok megölését. Az iszlám jogtudós rámutatott arra is, hogy a szent írások még háború esetén is elítélik a megégetést, és minden egyéb véreskezű túlkapást. A vonatkozó hadísz idézett részletében Mohamed egyebek mellett arra inti egyik parancsnokát, hogy harcosai a küzdelem alatt se csonkítsák meg az elesetteket, és ne öljenek meg gyermekeket.

A kedd este kiadott fatva szerint a jordániai pilóta, Maáz al-Kaszászbe bestiális meggyilkolását elkövető terroristák káoszba döntik az általuk uralt országrészeket, és közvetlenül Allah és prófétái ellen folytatnak háborút, amiért a Korán előírásai szerint a fent említett halálnemek járnak.

A vallási vezető a nemzetközi közösséget arra szólította fel, hogy fokozott erővel szálljon szembe a “barbár” tett elkövetőivel.