Tovább éleződhet az ukrajnai konfliktus

A nyugati hatalmak és az ENSZ már nyíltan orosz beavatkozásról beszélnek. Egy orosz elemző arra számít, hogy Ukrajna végül föderatív állammá válik.

Fordulópontot jelenthet a Mariupol elleni támadás a délkelet-ukrajnai helyzetben – írja a Vedomosztyi orosz napilap. A donyecki és luhanszki népköztársaságok hadműveleteinek támogatásával Oroszország azt kockáztatja, hogy a nemzetközi közösség szemében a terrorizmus egyik fő támogatójává válik – áll a lapban.

Az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolban a szakadárok szombaton lakónegyedet vettek tűz alá, legalább tizenöten vesztették életüket a támadásban.

A Vedomosztyi szerint a Mariupol városának lövetésére való külföldi reagálás eltért az eddigiektől. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet sokáig „nem vette észre” a Délkelet-Ukrajnában állomásoztatott orosz katonákat és haditechnikát, most azonban megállapította, hogy a támadás a szakadárok által ellenőrzött területről indult ki. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is felszólította az oroszokat, hogy hagyjanak fel a fegyveresek támogatásával, tartsák tiszteletben a nemzetközi kötelezettségvállalásokat. A NATO főtitkára a délkelet-ukrajnai szeparatistáknak nyújtott orosz politikai és katonai támogatásról beszélt, az Egyesült Államok és az EU pedig újabb büntetőintézkedéseket készít elő – összegezte a helyzetet a napilap.

A Vedomosztyi szerint alapvetően az a baj, hogy Moszkva az önkényesen kikiáltott népköztársaságokat mindenképpen legalizálni akarja. Szergej Markov orosz politológus úgy véli: a folyamat oda vezethet, hogy Kijevben elbukik a hatalom, Ukrajnából pedig föderatív állam lesz azért cserébe, hogy az oroszbarát erők ne foglalják el a fővárost.

Szergej Oznobincev, a Stratégiai Értékelések Intézete nevű kutatócég igazgatója úgy véli, hogy a délkelet-ukrajnai szembenállás előbb vagy utóbb új tárgyalásokhoz vezet. Előbb viszont a felek erősebb pozíciót akarnak elérni, a szakértő ezért a konfliktus további éleződésére számít. Szerinte ugyanakkor a vesztes Oroszország lesz, mert a Nyugat mindenképp rá hárítja a felelősséget a szembenállás továbbterjedéséért.