Többen meghaltak egy terrorellenes akcióban

A belga államügyészség tájékoztatása szerint két ember életét vesztette, egy személy megsebesült. Robbanásokról és lövésekről számoltak be a szemtanúk.

Terrorellenes akciót hajtott végre a rendőrség csütörtök délután a kelet-belgiumi Verviers-ben, a német határ közelében. A belga államügyészség szóvivőjének esti brüsszeli tájékoztatása szerint két ember életét vesztette, egy személy megsebesült.

Nincs rendőr az áldozatok között – közölte Eric van der Sypt szóvivő, és egyben megerősítette azokat a korábbi értesüléseket, miszerint Szíriából visszatért iszlámista radikálisok ellenőrzése során dördültek el a lövések. Az érintettek azon voltak, hogy jelentős terrorcselekményt kövessenek el Belgiumban – mondta a szóvivő.

Robbanások és lövések

Belga médiabeszámolók, illetve közösségi médiafelületeken megosztott értesülések szerint robbanások, illetve lövések hallatszottak.     

Ezt támasztja alá a Youtube-ra feltöltött videó is.

Egy szemtanú a Le Soir című lapnak azt mondta: este hat óra tájban a város igazságügyi hivatala közelében két robbanást hallott, és két, 25-30 év körüli, “észak-afrikainak látszó”, fekete ruhát viselő férfi szaladt át az úton. A rendőrség ezután lezárta a környéket.

Ellenőrzésből lett tűzpárbaj

A belga közszolgálati tévé frissített beszámolója szerint a fegyveres akció során a biztonsági szervek soraiban nem keletkezett veszteség. Az RTBF tévécsatorna szerint a lövések azután dördültek, hogy a rendőrök ellenőrizni kívántak feltételezett radikálisokat – olyan személyeket, akik nemrég tértek vissza Szíriából, ahol a muszlim szélsőségesek soraiban harcoltak. Az ilyen, “külföldi harcosoknak” nevezett visszatérőket nagyon veszélyes személyeknek tekintik Nyugat-Európában, hiszen az érintettek a harci tapasztalatok megszerzése mellett terrorista akciók kivitelezésének a módszereit is elsajátítják.

Címkék: belgiumterrorizmus