Eutanáziában részesül az erőszaktevő

Az életfogytiglanra ítélt belga férfi harminc év után lehetőséget kapott arra, hogy a halált válassza az újabb börtönévek helyett.

Saját magát is veszélyesnek tartja a társadalomra Frank Van Den Bleeken, akinek engedélyezték, hogy vasárnap halállal érjenek véget börtönévei. Az ötvenéves férfi gyilkosságért és nemi erőszakért ül börtönben harminc éve.

Belgiumban 2002 óta kérhetik az eutanáziát azok, akik úgy vélik és egy orvoscsoport is megerősíti őket abban, hogy fizikai vagy lelki szenvedésük kibírhatatlan és visszafordíthatatlan. Den Bleeken arra való hivatkozással kezdeményezte, hogy véget vessenek életének, hogy nem tud felülkerekedni erőszakos vágyain és nem tud együtt élni azzal a gondolattal, hogy élete további részét is börtönben kell töltenie. „Mit kellene tennem? Mi értelme itt ülni az idők végeztéig és elrohadni? Akkor már inkább öljenek meg” – nyilatkozta.

 AFP / Virginia Lefour

A belga igazságügy-miniszter közölte: a férfi esetében eljött az idő arra, hogy engedélyezhessék az eutanáziát. Den Bleeken ügyvédje elmondta, hogy két nappal halála előtt már átviszik egy kórházba védencét, ahol emberi körülmények közt elbúcsúzhat családtagjaitól. Az erőszaktevő három éve adta be kérelmét az eutanáziára.

Den Bleeken egy 19 éves lány megerőszakolásáért került korábban kényszergyógykezelésre, ahonnan hét év után elengedték, de ez hiba volt – ezután néhány hét alatt egy 11, egy 17 és egy 29 éves áldozata volt, ekkor rendelték el életfogytiglani fogva tartását. Azóta csak egyszer, édesanyja temetésére engedték ki – tudósított az Independent.