Kevesebb orosz földgázt kap Románia

Harminc százalékkal csökkentette Romániába irányuló gázszállítását az orosz Gazprom társaság – közölte hétfőn a Mediafax hírügynökség. Andrei Gerea román energetikai miniszter szerint nincs ok aggodalomra, hiszen Románia saját forrásból biztosítja gázszükséglete csaknem 90 százalékát.
Kapcsolódó cikkek

Andrei Gerea elmondta, már az elmúlt hónapokban is megtörtént, hogy a szerződésben foglaltnál 20-27 százalékkal kevesebb gáz érkezett Oroszországból. Hozzátette, a Gazprommal kötött szerződés lehetőséget biztosít az orosz társaságnak a gázmennyiség 30 százalékig terjedő csökkentésére. A miniszter szerint a csökkentés immár hozzátartozik a mindennapokhoz.

Andrei Gerea elmondta, Románia felkészült az energetikai szükséghelyzetekre. Ha szükségessé válik, leállíthatja egyes nagy gázfogyasztóit, és folyékony üzemanyagra állíthatja át a jelenleg földgázzal működő hőerőműveit. Romániának a törvényben megszabott 1,8 milliárd köbméternél egymilliárddal több gázt sikerült az ősz folyamán eltárolnia.

Az elmúlt évben az ország 12,5 milliárd köbméter földgázt fogyasztott. A két hazai termelő, a Petrom és a Romgaz évi 11 milliárd köbmétert termel, a különbséget Oroszországból importálják a hazainál magasabb áron.