Pofonnal zárja Orbán 2014-et

A permanens forradalomra már nem vevők az emberek – vélik az AFP francia hírügynökségnek megszólalók.
Kapcsolódó cikkek

Egy év alatt három választási győzelemmel, kedvező gazdasági kilátásokkal, gyenge ellenzékkel és kényelmes parlamenti többséggel Magyarország miniszterelnöke pár hónappal ezelőtt még sérthetetlennek tűnt – írja elemzésében az AFP francia hírügynökség.

A harmadik, októberi győzelem után Orbán arról beszélt, hogy az egység győzedelmeskedett a széthúzás felett. Ami viszont ezután jött, az Tóth Csaba, a Republikon Intézet elemzője szerint pofon Orbán számára, ami az ő és pártja népszerűségének éles zuhanásában mutatkozott meg. Az, hogy a miniszterelnök népszerűsége egy hónap alatt 16 százalékpontot esett, míg a Fideszé 10-12 százalékpontot, példátlan az elemzők szerint. Ennek kiváltója az internetadó terve volt, ami már saját támogatóit is szembefordította a hatalommal.

Már túlélt egy mélyrepülést

Egy másik problémás pont az Egyesült Államokkal zajló vita, miután hat tisztségviselőt kitiltottak, köztük a magyar adóhatóság elnökét. Orbán erre úgy reagált, hogy Amerika büntetni akarja az országot, amiért szorosabbra fonja kapcsolatait Oroszországgal. Az amerikai álláspont szerint viszont a korrupció miatt léptek, ami a magyaroknak is szemet szúrt. Közben a veterán fideszesek a fiatalabbakat bírálják luxusvilláik és fényűző életmódjuk miatt. Noha Orbánt tapasztalt politikai stratégának gondolják, úgy tűnik, nem sikerül visszaterelnie a medrébe a kormányzást és megállítani a népszerűségvesztést.

A Policy Solutionstől Bíró-Nagy András elmondta: az internetadó bevezetése óta a Fidesz véletlenszerű ötletekkel áll elő, amivel megpróbálná visszanyerni népszerűségét. Ilyen volt a vasárnapi nyitva tartás vagy a kötelező drogteszt felvetése, de egyik sem ért célt. Ablonczy Bálint, a kormánypárti Heti Válasz szerzője szerint a választók úgy érzik, hogy a kormány meg akarja nevelni őket, amit nehezen viselnek. A permanens forradalomra már nem vevők az emberek – tette hozzá.

Az elemzők megjegyzik, hogy Orbán 2012-ben a rezsicsökkentéssel már túlélt egy mélyrepülést, most viszont nem látszik egyszerű megoldás. Minden fideszes lépéssel kapcsolatban hitelességi probléma merül fel – ha még két vagy három évvel ezelőtt támogatták is volna az emberek, most cinikus, taktikai lépéseknek tűnnek.