Több mint kétharmaddal maradt a japán kormány

Óriási fölénnyel nyert Japánban az eddig kormányzó koalíció, egyértelmű megbízást adva Abe Sindzó miniszterelnöknek, hogy folytassa gazdaságpolitikáját, az "Abenomicsot" és vitatottabb biztonságpolitikáját.
Kapcsolódó cikkek

Az összes szavazat megszámlálása után a konzervatív Liberális Demokrata Pártnak (LDP) 290, partnerének, a buddhista-pacifista Új Komeitónak 35 helye lesz a 475 fős új törvényhozásban. Az ellenzéki balközép Japán Demokrata Párt (DPJ) 73 széket kapott, 11-gyel többet, mint 2012-ben, de vezetője, Kaieda Banri elveszítette parlamenti helyét, s hírek szerint hétfőn várhatóan lemond.

A szintén ellenzéki Megújulás Pártját 41 képviselői székhez juttatták a szavazók, míg a Japán Kommunista Párt nagyot lépett előre: 21 helye lesz az előző választáson szerzett nyolccal szemben. Három kisebb párt két-két helyet kapott, s kilenc egyéni jelölt jutott mandátumhoz. A 2012-es választásokon a második világháború után a legalacsonyabb, 59,32 százalékos volt a részvétel, ezt most “sikerült” alulmúlni: a Kyodo hírügynökség adatai szerint a jogosultak 52,38 százaléka kereste fel a szavazóhelyiségeket.