Megerőszakolta utasát egy taxis

Őrizetbe vette vasárnap este az indiai rendőrség az önszerveződéssel működő Uber taxivállalat egyik sofőrjét, mert azzal gyanúsítják, hogy megerőszakolta utasát, egy 25 éves nőt Újdelhiben.
Kapcsolódó cikkek

A bűncselekmény újabb csapás a vitatott amerikai közösségi utazásmegosztó szolgáltatásra, ráadásul visszaidézi azt a nagy felháborodást keltő – két évvel ezelőtti – esetet, amelyben több férfi egy autóbuszban megerőszakolt egy egyetemistát az indiai fővárosban.

A rendőrség hétfői bejelentése szerint a férfit származási helyén, az északi Uttar Prades szövetségi államban találták meg, miután pénteken Újdelhi egy távoli zugában megtámadta a fiatal nőt. Mathurában vették őrizetbe és a fővárosba vitték – mondta a PTI indiai hírügynökségnek Madhur Verma, az újdelhi rendőrség egyik magas rangú illetékese.

Egy másik rendőrtiszt, Dípak Misra az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva bírálta a taxivállalatot, amely okostelefonos alkalmazással teremt kapcsolatot a taxizásra vállalkozó sofőrök és a potenciális ügyfelek között. Kifogásolta, hogy a kérdéses gépkocsiban nem volt GPS, és a cég semmilyen személyi követelményt nem támaszt a sofőrökkel szemben.

A 2009-ben létrehozott Uber, amelynek terjedése hatalmas feszültséget vált ki a hagyományos taxiscégekkel, közleményben reagált az esetre. Jelezte, hogy együttműködik a rendőrséggel “a borzalmas bűncselekmény” felderítése érdekében, és átadta a rendőrségnek a gépkocsivezető helyváltoztatásairól a rendelkezésére álló adatokat.

2012 decemberében hat férfi egy buszon megerőszakolt és súlyosan bántalmazott egy 23 éves orvostanhallgatót, miután a barátját megverték. A fiatal nő egy szingapúri kórházban belehalt a sérüléseibe. Az eset miatt tömegtüntetések kezdődtek India-szerte, amelyek hatására szigorították a nemi erőszakra vonatkozó jogszabályokat.

Címkék: indiataxi