Törökországon át szállíthat gázt Oroszország

A Déli Áramlat kudarca után új tervekkel állhat elő Putyin, de több évbe telhet, míg ki tudják kerülni Ukrajnát.

A Komszomolszkaja Pravda v Ukrajine című ukrán napilap szerint Ukrajna egyrészt megkönnyebbülhet, mert Oroszország maga döntött úgy, hogy lemond a Déli Áramlat gázvezeték megvalósításáról. Ukrán szakértők viszont arra mutatnak rá, hogy nem dőlhetnek hátra nyugodtan, mert Oroszország tovább gondolkodik olyan lehetőségekben, mellyel Ukrajnát kizárhatják az orosz gáz Európába szállításából.

A lap szerint az orosz tervek része, hogy Törökországon keresztül továbbítanának évente 50 milliárd köbméter földgázt az EU államaiba, de az sem zárható ki, hogy hozzáfognak a Lengyelországon keresztülhaladó Jamal 2 vezeték megépítéséhez is. 2020 előtt viszont aligha indulhat el a szállítás Törökország felé, így „Ukrajna némi plusz lélegzetvételnyi időt nyert” – véli Jurij Korolcsuk energiapolitikai szakértő.

A Déli Áramlat tervének lefújására Kijevben még nem reagáltak hivatalosan. Még a bejelentés előtt az ukrán miniszterelnök „szükségtelen, politikai célzatú tervnek” nevezte a gázvezetéket. Arszenyij Jacenyuk arra kérte az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, hogy inkább az ukrán vezetékrendszer fejlesztését támogassák – áll az MTI összefoglalójában.