Vádat emeltek pedofília miatt a spanyol papok ellen

A Pápa közbenjárása révén indult ügyben gyermekek elleni szexuális erőszak miatt emeltek vádat három katolikus pap és egy hittantanár ellen.
Kapcsolódó cikkek

A vádlottakat még hétfőn vették őrizetbe a hatóságok Granadában, az ország déli részén. Azóta kiengedték őket, és szabadlábon védekezhetnek a vádakkal szemben, de egyiküknek 10 ezer eurós (3,07 millió forint) óvadékot kellett fizetnie ezért – közölte az andalúziai legfelsőbb bíróság.

10 évvel ezelőtt történhetett

Az ügyet egy Granadában élő, ma már felnőtt férfi robbantotta ki. A most 24 éves állítólagos egykori áldozat Ferenc pápának írt levelében számolt be arról, hogy gyerekkorában több pap is szexuális visszaéléseket követett el ellene. Spanyol sajtóértesülések szerint a katolikus egyházfő augusztusban személyesen felhívta telefonon a férfit, és bocsánatot kért tőle a római katolikus egyház nevében. A fiatal férfi októberben egy granadai bíróságon tett feljelentést a szexuális bűncselekmények miatt, és azóta egy másik érintett is hasonló vádakat fogalmazott meg a papokkal szemben.

A granadai püspöki hivatal múlt héten közölte, hogy a testület számos papot felfüggesztett hivatalából a Vatikánba küldött panaszlevél nyomán. A visszaéléseket a gyanú szerint 10 évvel ezelőtt követhették el.

Az érsekig is elérhet

Ezzel párhuzamosan a zaragozai érsekség arról számolt be csütörtökön, hogy vizsgálatot indított egy korábbi diakónus vádjai alapján, aki azt állítja, molesztálta őt egy pap.

Az El Mundo napilap értesülései szerint az ügy egészen a zaragozai érsekig elér: eszerint a Vatikán a botrány miatt nyomást gyakorolt Manuel Urena érsekre, hogy mondjon le. A Vatikán fellépését a lap szerint az váltotta ki, hogy az érsek jóváhagyásával kifizettek 60 ezer eurót az érintett diakónusnak. Ez utóbbit az érsekség is elismerte, de azt nem árulta el, hogy miért fizettek a férfinak. Az érsekség szerint Urena egészségügyi okokból kérte leváltását.

Címkék: pedofilpedofil pap