Oroszokkal játszhatott össze a volt ukrán biztonsági tiszt

Az ukrán belügyi szervek és a hadsereg tele van az orosz katonai hírszerzésnek és a KGB-utódnak jelentő ügynökökkel.

Letartóztatták az Ukrán Biztonsági Szolgálat egyik volt magas rangú tisztjét – tudósít az MTI. Azzal gyanúsítják, hogy összejátszott az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB tisztjeivel. A letartóztatásról az SZBU vezetője tájékoztatta Petro Porosenko államfőt. Valentin Nalivajcsenko, a biztonsági szolgálat főnöke vasárnap nyilvánosan jelentette be, hogy az SZBU elhárítási részlegének volt vezetőjét, Volodimir Biket is elfogták, de erről további részleteket nem árult el.

Az SZBU-vezető azt is elmondta, hogy őrizetbe vették a Majdan tüntetőivel szemben kivezényelt, azóta feloszlatott belügyi rohamegység, a Berkut, valamint a belügyminisztérium terroristaellenes kommandós alakulatának volt munkatársait.

A Foreign Affairs amerikai külpolitikai lap múlt heti elemzésében azt írta, hogy az orosz hírszerzés régóta készült egy ukrajnai konfliktusra. A KGB utóda, az orosz FSZB ügynökei Ukrajna függetlenné válása után beépültek az ukrán rendőrségbe és titkosszolgálatba, ezen kívül az ukrán hadsereg is tele van az orosz katonai hírszerzésnek dolgozó ügynökökkel.