Nem tartja számon az amerikai külügy, ki fogadja Szijjártót

Az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivőjének sajtótájékoztatóján az Egyesült Államokból kitiltott magyar kormánytisztviselők ügye is előkerült.

A hétfői sajtóeseményen Marie Harf válaszolt a riporterek kérdéseire, Magyarország is szóba került. Egy újságíró megjegyezte, hogy a magyar külügyminiszter kedden az Egyesült Államokba látogat, ennek kapcsán kérdezte, hogy kikkel találkozik Szijjártó, miért alkalmaztak beutazási tilalmat és kik ellen.

Harf megerősítette a kitiltások tényét és elmondta, hogy néhány nappal ezelőtt alkalmazták a 7750-es elnöki rendeletet jelenlegi és korábbi magyar tisztségviselők ellen, akik hivatali korrupcióba keveredtek. A szóvivő megjegyezte, hogy mint más vízumügyek esetében, így itt sem adhatnak bővebb tájékoztatást, ugyanakkor a külügyminiszterre nem vonatkozik a tilalom.


Maria Harf beszélt a kitiltásokról (Fotó: Europress)

A külügyi helyettes szóvivő kitért arra, hogy Magyarország az Egyesült Államok közeli szövetségese és folyamatos párbeszédben állnak a magyar kormánnyal a demokratikus szabályokat érintően. A külügyi szóvivő nem tudta pontosan, hogy kikkel fog találkozni Szijjártó, mint mondta, talán Victoria Nuland államtitkár-helyettessel, de ennek utána kell néznie.