Meg akarta ölni Tony Blairt egy terrorista

Tony Blair volt brit kormányfő ellen is merényletet tervezhetett egy brit férfi. Erol Incedal ezen kívül válogatás nélkül mészárolt volna le embereket.
Kapcsolódó cikkek

A gyanúsított zárt tárgyalásán , amelyről először kedden adhatott hírt a brit média, a vád képviselője közölte, hogy a 26 esztendős, londoni illetőségű Erol Incedal autójában a rendőrség megtalálta a Blair-házaspár egyik londoni ingatlanának címét. Az ügyész szerint Incedalnak – aki minden vádat tagad – még nem voltak kiérlelt, konkrét támadási tervei, de a bizonyítás szempontjából „kiemelkedő jelentőségű”, hogy birtokában volt az egykori munkáspárti miniszterelnök és felesége, Cherie Blair egyik londoni lakcíme.

A vád szerint Erol Incedal alaposan gyanúsítható azzal, hogy az indiai Mumbaiban 2008-ban elkövetett, 174 halálos áldozattal járó terrortámadáshoz hasonló nagy-britanniai merényletre készült. Az ügyész az esküdtszék tagjainak kijelentette: a vádhatóság meggyőződése szerint a gyanúsított „válogatás nélküli öldöklést” tervezett. E gyanú alátámasztására a vád képviselői a bíróság elé terjesztették egy email-üzenetváltás másolatát, amelyben egyéb kódolt kifejezések mellett a „mo88m 55bayy style” szóösszetétel is szerepel. Ez az ügyészség szerint „Mumbai-style”-ként is értelmezhető, vagyis úgy, hogy a vádlott a mumbai merénylet mintájára akart terrortámadást elkövetni. Az üzenet címzettjének kilétét nem hozták nyilvánosságra.

Az Iszlám Állammal is kapcsolatban állhatott?

Incedalt egy másik gyanúsítottal együtt tavaly októberben vettek őrizetbe Kelet-Londonban. A tőlük lefoglalt iPhone telefonok egyikének tokjában a rendőrség talált egy memóriakártyát, amely pokolgép készítéséhez használható információkat tartalmazott. A telefonokban fotók voltak egy londoni zsinagógáról, valamint olyan – közelebbről nem részletezett – anyagok, amelyek az Iszlám Állam nevű, Szíriában és Irakban előretörő szélsőséges iszlamista milícia tevékenységének támogatására utalnak.