Kampánytéma lett az Ebola

Az amerikai demokraták szerint a republikánusok által kikényszerített kiadáscsökkentések miatt tudják kevésbé a járvány útját állni.
Kapcsolódó cikkek

A demokraták ezzel próbálnak visszavágni az ellenzéknek, amely szerint az elnök nem tesz eleget az Ebola leküzdéséért. Az idei kongresszusi “félidős” választások tétje, hogy a képviselőházban többségben lévő republikánusok a szenátusban is el tudják-e hódítani a többséget. Ehhez hat mandátumot kell elhódítani a demokratáktól a szövetségi felsőházban, amire a közvélemény-kutatások szerint van esélyük.

A felmérések szerint az amerikaiakat jobban foglalkoztatja az Ebola, mint a választás. A demokraták online hirdetésekben kezdték el a republikánusokat hibáztatni a járványügyi hatóság (CDC) büdzséjének visszavágása miatt. A republikánusok a mexikói határ őrizetének megszigorításához használják érvként az Ebolát.

A járvány miatt a nyugtalanság vasárnap erősödött fel, amikor kiderült, a betegséget elkapta egy dallasi ápolónő, aki részt vett egy múlt héten elhunyt beteg kezelésében. A 26 éves Nina Pham ápolónő a jelek szerint nem tartotta be a védőfelszerelés viselésére vonatkozó előírásokat, amikor a Libériából fertőzötten érkezett beteget gondozta.

Hétfőn a Kansasi Egyetem kórházában különítettek el egy, a negyvenes éveiben járó férfit, aki orvos volt egy kereskedelmi hajón a nyugat-afrikai partok közelében. A páciensnél magas lázat mértek és más “súlyos” tüneteket észleltek, de a kórház kicsi a valószínűsége, hogy ebolás lenne. A vizsgálati eredmények kedd délutánra várhatók.

A bostoni Logan repülőtéren ugyancsak hétfőn védőruhát viselő mentősök szállítottak le öt utast egy Dubajból érkezett repülőgépről, miután influenzára emlékeztető tünetek jelentkeztek rajtuk. A hatóságok szerint alacsony az Ebola-fertőzés kockázata, mert egyikük sem járt Nyugat-Afrikában, és feltehetően nem is érintkeztek olyanokkal, akik ott megfordultak.