Palesztin drónt fogott Izrael

Már nem csak rakétákat küldenek a palesztinok, az izraeli légvédelem azonban résen van. A múlt kedden kitört válságban eddig 172 palesztin vesztette életét, izraeli áldozatról nem tudni.
Kapcsolódó cikkek

Az izraeli hadsereg hétfő reggel Asdodnál lelőtt egy pilóta nélküli repülőt (drónt), amely palesztin területről érkezett – közölte a katonai szóvivőség. A tengerpartnál észlelt drónt egy Patriot rakétával semmisítették meg a levegőben – áll a hadsereg közleményében – adta hírül az MTI.

A katonai adatok szerint éjfél óta húsz rakétát indítottak Izraelbe a palesztin fennhatóságú Gázai övezetből, ebből hetet elfogott a Vaskupola nevű védelmi rendszer. A reggel kilőtt rakéták száma mindazonáltal csökkenést mutat az előző napokhoz képest. Az elmúlt hat napban összesen 971 rakétatámadás történt. Az izraeli hadsereg – saját állítása szerint – eddig 1320 “terrorista állásra” csapott le a hat napja folyó légi csapások során.

Hagyták elvérezni

Az izraeli erők éjjel mintegy negyven katonai célpontot támadtak a Gázai övezetben. Egyebek mellett csapást mértek a Hamasz radikális palesztin szervezet három kiképzőtáborára. Egy Gázából kilőtt rakéta vasárnap reggel károkat okozott az övezetet ellátó elektromos hálózat Izraelben lévő részeiben, ezért 70 ezer ember maradt áram nélkül a területen.

Ezzel párhuzamosan a ciszjordániai Hebron városában izraeli fegyvertűz végzett egy palesztin fiatallal hétfőn. Jelentések szerint a haláleset izraeli katonák és őket kővel dobáló palesztinok összetűzése során történt. Bár a sebesült fiú nem volt menthetetlen állapotban, a katonák nem engedték, hogy a mentők elvigyék, ezért elvérzett.

Szintén Ciszjordániában az izraeli hatóságok hétfőn 22 embert vettek őrizetbe annak a három izraeli fiatalnak a meggyilkolásával kapcsolatban, akiknek az elrablását követően kiújult az izraeli-palesztin konfliktus.

A múlt kedden kitört válságban eddig 172 palesztin vesztette életét és 1260-an sebesültek meg a palesztin hatóságok szerint. Az izraeli hadsereg szóvivője hétfőn vitatta a palesztinok által közölt számokat, azt állítva, hogy azok nem objektívek.

Véletlen áldozatok

Izraeli oldalon hárman sebesültek meg súlyosan, de haláleset nem történt. Az ENSZ közlése szerint a konfliktus miatt 17 ezer ember keresett menedéket a világszervezet létesítményeiben, és ezrek próbálják meg elhagyni a Gázai övezet északi részét. Az ENSZ azt is közölte, hogy a palesztin áldozatok 77 százaléka civil volt.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő az amerikai CBS hírcsatornának azt mondta: “Sajnáljuk a véletlen civil áldozatokat, de az ilyen halálesetekért minden felelősség a Hamaszt terheli”.

Katonai elemzők az AP amerikai hírügynökségnek azt mondták: Izrael célja, hogy akkora károkat okozzon a Hamasznak, hogy azok elrettentsék a palesztin szervezetet a további rakétatámadásoktól. “Nem lehet kiütni a Hamaszt, a helyzet bonyolultabb. (De) ha az ellenség látja a fájdalom térképét, el kell gondolkodnia” – idézett egy név nélkül nyilatkozó, a harcokban részt vevő magas rangú izraeli tisztet az AP.

A harcok miatt Szaúd-Arábia hétfőn bejelentette, hogy 39 millió dolláros (8,8 milliárd forintos) segélyt juttat el a Gázai övezetbe a palesztin vörösfélholdon keresztül. Az összegből a gázai palesztinok “legsürgetőbb szükségleteit” és orvosi ellátásukat finanszírozzák.